Ett smart sätt att fatta beslut – och spara massor av tid & energi

Har du svårt att fatta beslut, även när det gäller små saker? Då kanske du ska ägna några minuter åt att sätta dig in i Paretos princip och dessutom se till att du har ett mynt i din ficka. Låter det obegripligt? Det kommer snart att klarna…

Du kanske inte tänker på det, men varje dag gör du massor av val och fattar många beslut. De flesta är små och spelar väldigt liten roll i det långa loppet. Men likväl, i ögonblicket du ska bestämma dig drabbas du ändå av tvivel: Tänk om du väljer fel? Kanske bäst att fundera en stund till? Enligt forskningen hamnar du faktiskt väldigt ofta i sådana situationer.

Vi tar ett exempel, som internetsajten Vetenskap & Hälsa berättar om. Ett antal kunder i en matbutik ombads av forskare att handla pasta. En grupp fick i uppdrag att välja en specifik pastasort, den andra gruppen fick välja fritt. Samtidigt mätte forskarna ögonrörelser och noterade hur lång tid deltagarna tog på sig. Här skulle man ju kunna tro att den första gruppen skulle ta längre tid på sig och ha fler ögonrörelser, de var ju tvungna att leta upp just den pasta de blivit ombedda att välja (vilket tar lite tid) medan den andra gruppen bara kunde ta vilken sort som helst (vilket går fort). Men resultatet var precis tvärt om!

Förklaring? Den första gruppen hade inget val och letade så snabbt de kunde upp rätt pastasort. Den andra gruppen, däremot, ställdes inför ett antal val och hade därför betydligt fler ögonrörelser och tog längre tid att bestämma sig innan de hittade ”rätt” sort.

Adderar vi ihop de sekunder och minuter det tar att tveka inför alla val och vardagsbeslut vi gör på en dag kan vi till slut ha kastat bort flera timmar av vår tid – på rätt så oviktiga saker.

Det är här Paretos princip kommer in. Vilfredo Pareto, italiensk ekonom och professor, kom för mer än hundra år sedan på att 80 procent av den italienska egendomen ägdes av 20 procent av befolkningen. Detta kallas också för 80/20-regeln och har visat sig stämma på en rad andra olika områden:

• 80 procent av ett företags vinst kommer ofta från 20 procent av deras kunder.
• 80 procent av det regn som faller kommer från 20 procent av alla moln.
• 80 procent av alla livsmedel produceras på 20 procent av jordens yta. Osv…

Men även på det personliga planet verkar 80/20-regeln stämma (även om just förhållandet 80/20 inte är exakt):

• Du använder den största delen av dina pengar till några få stora utgifter (hyra, amorteringar, mat etc).
• Du ringer de flesta telefonsamtal till några få av de vänner du har telefonnummer till.
• Du umgås den största delen av tiden med några få av alla de du känner.

Och här kommer det:

De flesta beslut du fattar har väldigt liten inverkan på din karriär, din lycka, ditt liv. 80 procent av de beslut och val du gör har bara 20 procents inverkan på ditt liv. Ändå lägger du ner mycket tid och kraft på dessa nästan obetydliga beslut.

Det finns ett bättre sätt att välja dina vardagliga beslut: Singla slant!

Enligt Al Pittampalli, författare till flera böcker om ledarskap och skribent i Psychology Today, finns det åtminstone tre fördelar med att singla slant om små beslut:

Du sparar energi, Att analysera och vända ut och in på argument kostar energi. Eftersom beslutet spelar väldigt liten roll (i alla fall på sikt) så är det inte heller särskilt farligt om det blir fel. Singla slant – och använd din energi till något bättre!

Du sparar tid. Tid är en bristvara för de flesta av oss. Singla slant – och använd tiden till något viktigare!

Du sparar självkänsla. Om du vänder och vrider på alla små beslut och det ändå blir fel finns en stor risk att du börjar tänka illa om dig själv (”hur kunde jag var så dum…”). Om du däremot låter slumpen avgöra kan du bara skylla på att du haft lite otur. Singla slant – vad är egentligen det värsta som kan hända?

Svara på email som blivit liggande eller städa skrivbordet? Singla slant! Pasta eller pytt i panna till middag? Singla slant! Titta klart på den där filmen eller gå och lägga dig för att vara pigg i morgon? Singla slant!

Du kanske väljer fel då och då. Men tänk på all den tid och energi du sparar…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.