Forskning: När du blir chef blir du ett själviskt kak-monster…

Tror du att makt korrumperar? Och – om du själv är chef och har en viss makt – har du utnyttjat den makten för att tillskansa dig fördelar? Frågorna kan tyckas märkliga men får snart sin förklaring…

I en undersökning som presenterades av Harvard Business Review förra året fick 195 höga chefer i internationella företag i 15 olika länder rangordna vilka ledaregenskaper de tyckte var viktigast för att få effektivitet i organisationen. Ohotad etta blev att ha höga etiska och moraliska normer – klart före egenskaper som att sätta mål, att kommunicera tydligt, att vara flexibel och förändringsbenägen…

Flera liknande undersökningar pekar åt samma håll – etik och moral anses vara mycket viktigt av ledare i dagens arbetsliv. Ändå får vi nästan dagligen höra om höga företagsledare, politiker och andra kändisar som trixat med skatten, redovisat felaktiga kvitton, använt arbetsgivarens kontokort för privata köp eller annat föga etiskt eller moraliskt. För bara någon vecka sedan fick vi veta att en av näringslivets absoluta toppar gömt undan många miljoner i ett skatteparadis. Lagligt? Förmodligen. Etiskt och moraliskt riktigt? Knappast.

Men, kanske du tänker, det här handlar ju bara om de som befinner sig på toppen av näringskedjan? Nja, det kan nog gälla vem som helst (även om vi inte har några miljoner att gömma undan). Så fort vi får lite makt riskerar vi att bli själviska, impulsiva och ibland otrevliga, visar forskningen.

Dacher Keltner, professor i psykologi vid University of California, Berkley, har ägnat mer än 20 år åt att studera hur makt påverkar oss människor. I ett av hans många  forskningsprojekt fick ett antal försökspersoner i uppgift att lösa en rätt tråkig uppgift. Personerna delades in i grupper om tre, och en i varje grupp blev utsedd till chef. Ett tag in i gruppernas arbete fick de in ett fat med fyra kakor. Eftersom de var tre i varje grupp blev det givetvis en kaka över när alla hade tagit var sin. Vem tror ni tog den fjärde kakan?

I de flesta grupperna var det ”chefen” som la beslag på den sista kakan. Förklaringen, enligt Dacher Keltner, är att känslan av makt påverkar hjärnans empaticentrum och vi bryr oss mindre om vad omgivningen tycker och har svårare att se världen ur andra människors synvinkel. Vi blir mer själviska och impulsiva, och tycker oss ha mer rättigheter än andra. (Längre ner kan du se en kort video där Dacher Keltner förklarar sin forskning som han kallar ”The Cookie Monster”)

Detta låter ju inte speciellt uppmuntrande, eller hur? Men det finns botemedel mot denna maktberusning. Lou Solomon, kommunikationsexpert som arbetar med de allra största amerikanska företagen, har listat ett antal frågor du kan ställa dig för att undvika att falla i maktens fälla:

• Har du ett nätverk utanför ditt arbete (familj, vänner, kollegor) som du kan prata med och som kan ta ner dig på jorden när så behövs?
• Har du en mentor, coach eller annan person som du litar på och som inte har någon vinning av att alltid hålla med dig?
• Får du regelbunden feedback från dina medarbetare? Och lyssnar du på den?
• Händer det att du kräver att få fördelar som du kanske inte skulle ha?
• Brukar du lova saker – för att sedan glömma bort dem?
• När något går riktigt bra, ger du andra cred för det? Eller tar du åt dig hela äran själv?
• Fattar du dina beslut på egen hand? Eller involverar du andra innan du bestämmer dig?
• Kan du erkänna att du har fel ibland?
• Är du samma person på ditt arbete som när du är hemma?
• Brukar det hända att du intalar dig själv att det gäller speciella regler för för just dig?

Du förstår säkert vad svaren borde vara om du vill betrakta dig som en alltigenom etisk person (vilket förmodligen väldigt få av oss är). Etik och moral är glidande begrepp där det inte finns några absoluta rätt eller fel  – men troligtvis går i alla fall det som är olagligt bort för de flesta.

Så –  den allra intressantaste frågan återstår, och försök svara på den utan att tänka efter. Här kommer den:

Hade du tagit den sista kakan?

 

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.