Forskning: Var nyfiken på rätt sätt – då löser du fler problem

Är du en nyfiken person? Bra, då är det stor chans att du även är en kreativ person. Men det gäller att du har rätt typ av nyfikenhet, det duger nämligen inte med vilken nyfikenhet som helst…

Om du har läst jobbannonser de senaste åren har du kanske märkt att just nyfikenhet seglat upp som en av de mest eftersökta egenskaperna. Och det är inte så konstigt. Forskning har nämligen visat att nyfikna medarbetare också är kreativa medarbetare, Men det gäller, som sagt, att ha rätt typ av nyfikenhet, enligt den vetenskapliga internetsajten Science Daily:

Forskare vid Oregon State University lät i slutet av förra året 122 studenter genomgå ett nyfikenhetstest (jo, det finns faktiskt sådana). De klassade sedan studenterna efter deras grad av allmän nyfikenhet (intresse att lära sig något nytt inom alla områden, även sådant man inte känner till) och specifik nyfikenhet (intresse att lära sig något nytt inom områden man redan känner till). Därefter fick studenterna i uppgift att utforma en marknadsplan för ett företag i återförsäljarbranchen, en rätt komplicerad uppgift.

När forskarna gick igenom förslagen värderade de hur studenterna tagit sig an problemen samt kvaliteten och originaliteten på de idéer de hade. Kort sagt hur kreativa de varit.

Bäst klarade sig de som noterat höga resultat i allmän nyfikenhet. De hade fler och bättre idéer än de som noterat höga resultat i specifik nyfikenhet, De hade också lagt ner mer tid på att ta reda på de fakta de behövde för att lösa uppgiften.

Flera andra forskningsprojekt pekar åt samma håll – din kreativitet ökar om du aktiverar din nyfikenhet. Ju mer du frågar, desto bättre information får du, och kan ställa ännu fler och bättre frågor. Och ju mer du lär dig, desto bättre blir du på att lösa problem, även sådana du inte visste du var intresserad av,

Forskarna i Oregon hävdar dessutom att kreativitet går att utveckla:

”Kreativitet är en färdighet du kan förbättra. Ju mer du ägnar dig åt den, desto bättre blir du”, säger Jay Hardy, en av forskarna,

En god start verkar vara att bli lite mer nyfiken, På så mycket som möjligt, böra tilläggas…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.