10 egenskaper för en bra chef – och en för ett bra liv!

Om du skulle få välja din nya chef – vilka egenskaper skulle den personen ha? Fundera på detta medan du läser om vad två forskare med 30 års erfarenhet tycker är det allra viktigaste hos en ledare.

Att välja vilka egenskaper som är viktigast hos en chef är väl egentligen lite som att bestämma vilka delar på en bil som är viktigast. Tja, utan däck kommer man inte långt. Utan bromsar kan det gå riktigt illa. Och utan ratt är det ju svårt att styra dit man vill. Osv, osv… Ungefär samma är det med ledaregenskaper, det krävs att rätt många saker finns på plats för att du inte ska köra i diket.

Barry Posner and James Kouzes är författare till många böcker om ledarskap, bland annat “The Leadership Challenge” som har sålt i två miljoner exemplar världen över. De har ägnat mer än 30 år åt att forska kring ämnet ledarskap och har under årens lopp samlat på sig information från runt en miljon chefer och medarbetare. Kanske är det därför de vågar sig på att sammanställa en lista på de tio viktigaste ledaregenskaperna en bra chef bör ha. Enligt tidskriften Inc. ser den listan ut så här:

1. Du tror på dig själv. Det här är en grundbult för att lyckas. Du måste gå in i ditt jobb med gott självförtroende, inställningen att du kan göra skillnad och att du kommer att ha en positiv inverkan på dina medarbetare. (Varning: blanda inte ihop gott självförtroende med överdriven kaxighet, självförhärligande och självupptagenhet – det är en helt annan sak och kommer att avslöjas när du kommer till punkt 10).

2. Du är tydlig med dina värderingar. Du berättar vad du tror på och tycker är viktigt. På så sätt kan du skapa engagemang bland dina medarbetare (om era värderingar är någorlunda lika, förstås).

3. Du har visioner. Här och nu är naturligtvis viktigt, men glöm inte framtiden. Om du kan se, och dela med dig, av de spännande möjligheterna som väntar bakom hörnet kommer du att få dina medarbetare med dig.

4. Du inser att ensam inte är stark. Hur duktig du än tycker att du är, förstår du att det är dina medarbetare (inte du!) som gör jobbet. Därför lyssnar du på dem och ser till att de får så bra förutsättningar som möjligt för att klara av sina uppgifter.

5. Du känner tillit till dina medarbetare. Tillit är det som håller ihop en grupp, ett företag – ett måste för att ett team ska fungera. Men tillit måste förtjänas. Om du visar tillit till dina medarbetare kommer de att visa tillit till dig – och då har du lättare att nå fram med dina idéer.

6. Du tycker om utmaningar. Hur bra du än tycker att allt fungerar just nu kan du vara säker på en sak – det kommer att förändras. Förändring betyder utmaningar och utmaningar betyder att du måste tänka om, tänka nytt. Och gilla det!

7. Du lever – och leder – som du lär. Du inser att du är en förebild och agerar därefter. Begär inget av andra som du inte är beredd att göra själv. Om du gör ett misstag tar du på dig ansvaret och försöker lära av det – för det är väl det du begär av dina medarbetare?

8. Du vill alltid lära dig mer. Att utveckla dig i din ledarroll är viktigt. Du välkomnar och tar till dig feedback, du söker ständigt förbättra dig och är inte rädd för att ta hjälp om du kör fast.

9. Du gör det du gör för att du älskar det. Även om det ibland inte går som du vill minskar inte ditt engagemang för ditt jobb, dina medarbetare och dina kunder. Du motiveras inte bara av det resultat ni gör, utan kanske ännu mer av att se dina medarbetare utvecklas och nya idéer födas.

Om du känner igen dig i de flesta av punkterna ovan, kommer du förmodligen också att känna igen dig i den sista punkten, som väl på något sätt får sammanfatta hur en bra chef och ledare ska vara:

10. Dina medarbetare tror på dig. Om även din omgivning tror på dig (inte bara du själv alltså, se punkt 1) är dina chanser att bli en bra chef och ledare… ska vi säga 100 procent? I alla fall bra nära…

Så långt de amerikanska forskarna. Punkterna verkar minst sagt vettiga, men vi på Nya Ledarskapet tycker ändå att det krävs ett litet förtydligande och lägger till en punkt:

11. Glöm inte att gå hem när arbetstiden är slut. Umgås med familj och vänner. Odla dina intressen. Pusta ut. Ha kul.

Livet är inte bara arbete. Det ska levas också…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.