5+1 sätt att öka dina chanser att bli framgångsrik

Tänk om det finns ett säkert sätt att lyckas med allt du företar dig? Tyvärr, det existerar inte – men det finns tack och lov några saker du kan göra för att dramatiskt öka dina chanser att bli framgångsrik…

Du kanske vill få fart på din karriär? Få tid till att lära dig ett nytt språk? Ro hem ett stort och viktigt kontrakt? Få den där boken du skrivit antagen av ett förlag? Eller något annat du drömmer om att förverkliga. Då har du egentligen bara två vägar att gå:

Antingen litar du på att du har en ofantlig tur, att tillfälligheter spelar dig i händerna, att din talang syns lång väg. Du kan faktiskt bli erbjuden drömjobbet fast du inte har sökt det, du kan faktiskt vinna på lotto och få både tid och råd att börja den där språkkursen… Sånt händer, men det är sällsynt.

Den andra vägen är att du börjar tänka och handla så att du förbättrar möjligheterna att uppfylla dina drömmar. Ronald E Reggio, författare till många böcker i ledarskap och doktor i organisationspsykologi, har i Psychology Today listat fem principer du ska tänka på för att maximera dina chanser att lyckas. Den goda nyheten är att du förmodligen känner igen alla fem och att de är lätta att förstå – i teorin. Den dåliga är att de allra flesta av oss har svårt att leva efter dem i praktiken. Här är “framgångens fem principer”:

1. Skaffa dig en riktig plan. Skriv ner dina mål, så konkret som möjligt. Bryt också ner dina mål till mindre delmål. Skriv ner allt du behöver göra för att förverkliga målen, skriv ner vilka hinder som kan uppstå samt möjliga lösningar. Se till att dina mål (och dina delmål) går att mäta så att du vet när du uppnått dem. Lägg ner ordentligt med tid och arbete på din plan, det är din ”karta” till din kommande framgång.

2. Lär av dina misstag. På vägen mot dina mål kommer du med stor sannolikhet att drabbas av motgångar. Hur konstigt det än kan låta ska du vara tacksam för dina misstag – all forskning visar att du lär mer av misstagen än det som går bra. Men då krävs det förstås att du gör en ordentlig analys av vad som hänt, varför det gick fel och vad du kan göra istället. Var sedan inte rädd att justera planerna allt eftersom du fått nya insikter av dina misstag.

3. Fira dina små framgångar. Om du gjorde din läxa ordentligt när du planerade (punkt 1) har du många små mål på din lista. Så fort du uppnått ett delmål – fira din seger! En belöning för varje litet steg du tar mot ditt stora mål gör att du har lättare att motivera dig att fortsätta, enligt forskningen. Dessutom blir det roligare!

4. Var uthållig. Tänk på att stora saker och viktiga förändringar tar tid att uppnå. Historien är full av exempel där stora landvinningar varit produkten av både hårt arbete och många misstag som till slut betalade sig. Uthållighet, envishet, förmågan att aldrig ge upp – kalla det vad du vill – är en förutsättning för att åstadkomma något stort.

5. Lär dig det sociala spelet. Nu beror ju ofta din framgång inte enbart på dig själv, för att nå dina mål är du förmodligen beroende av ett bra samspel med andra människor. Det finns, på gott och på ont, en hel del outtalade ”regler” som påverkar dina chanser att lyckas. Din sociala kompetens – att tala så att andra blir intresserade och förstår samtidigt som du är en god lyssnare och har förmågan att sätta dig in i hur andra känner – är en mycket viktig faktor, inte minst på din arbetsplats.

Det finns verkligen inget att invända mot Ronald E Reggios lista. Vi på Nya Ledarskapet skulle dock vilja lägga till en punkt som är ännu mer avgörande för om du ska lyckas. Hur tjusiga planer du än gör, hur uthållig och socialt kompetent du än är, så har du inte en chans att lyckas om du inte följer den här principen:

6. Allt börjar när du börjar. Mål och drömmar förblir mål och drömmar om du inte sätter igång att göra saker. Planer som stannar vid ritbordet blir aldrig förverkligade. Eller, för att citera hockeylegendaren Wayne Gretzky: ”Det enda skott du garanterat missar är det du inte vågar skjuta”.

Vad väntar du på?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.