7 vanor som gör dig synnerligen ineffektiv

Picture

Önskar du att du var effektivare? Att du kunde hinna med flera saker på kortare tid? Uppfylla alla dina mål och önskningar? Hjälpen finns kanske att få där du minst anar – hos de människor som är synnerligen ineffektiva! Sen gör du bara tvärtom…

Varför verkar vissa människor klara av det mesta de företar sig medan det stora flertalet får kämpa för minsta framgång, om de nu inte ger upp? Frågan har intresserat forskaren och neuropsykologen Theo Tsaousides, som studerar sambandet mellan hjärnans olika funktioner och hur vi människor beter oss.

I tidskriften Psychology Today delar han med sig av sina tankar. Det är framför allt sju olika vanor – eller ska vi kalla dem för ovanor – som styr vår oförmåga att lyckas uppnå våra mål och få saker och ting gjorda.

Så här ser Theo Tsaousides lista över synnerligen ineffektiva människors vanor ut:

1. De tvivlar starkt på sin förmåga.
Synnerligen ineffektiva människor ifrågasätter gärna sina egen förmåga. De sätter likhetstecken mellan brist på egen erfarenhet och att saker och ting är omöjliga. De ser svårigheter och utmaningar som hot, de tar all feedback som kritik. De saknar självförtroende och tycker att det är säkrast att inte försöka, då slipper man ju misslyckas.

2. De väntar för länge med att sätta igång.
Synnerligen ineffektiva människor är experter på att prokrastinera: ”jag gör det sen, i morgon, nästa vecka…” Men ju längre de väntar, desto större risk att det aldrig blir av. På något sätt betraktar de tiden som närmast oändlig, fast det faktiskt är den enda resurs som vi inte kan fylla på.

3. De tappar snabbt tålamodet.
Synnerligen ineffektiva människor gillar inte att vänta. De vill ha snabba resultat, annars får det vara (vilket ofta blir resultatet). De letar hela tiden efter genvägar, men den tid de eventuellt sparar äts snart upp med råge när de måste ordna till de misstag som uppstått på vägen.

4. De gör många saker samtidigt.
Synnerligen ineffektiva människor klar inte av att bara fokusera på en sak åt gången. De sätter en ära i att ha flera järn i elden, det ger dem en känsla av att mycket blir gjort. Tyvärr gör deras brist på fokus att varje sak istället tar mycket längre tid.

5. De vägrar all form av förändring.
Synnerligen ineffektiva människor hatar förändringar. Vare sig det handlar om nya idéer, nya sätt att jobba, ny teknik eller något annat för dem okänt. Förmodligen var det en sådan människa som hittade på uttrycket ”det går inte att lära gamla hundar sitta”.

6. De är perfektionister.
Synnerligen ineffektiva människor jobbar hårt, men de förlorar sig i detaljer och ser inte vad som är viktigt i stort. I sin strävan att göra saker perfekt är det tusenfalt viktigare att undvika misstag än att våga göra misstag och lära av dem.

7. De klagar mycket och ofta.
Synnerligen ineffektiva människor ägnar mycket tid åt att berätta om allt som är fel och vem eller vad som felen beror på. De ägnar så gott som ingen tid till att försöka avhjälpa dessa fel. De gör ofta en höna av en fjäder. Dessutom tycker de synd om sig själva och ser inte alls det egna ansvaret för att deras liv ser ut som de gör.

Känner du igen dig i någon av vanorna? Ok, då är det bara att sätta igång och göra tvärt om. Eller tänker du vänta med det till i morgon…?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.