Blir du nervös när du ska prata inför folk? Läs det här…

Blir du nervös när du ska prata offentligt, inför många andra? I så fall delar du den nervositeten med de allra flesta. Men det finns vetenskapligt bevisade knep att ta till som gör det lite lättare…

Du har säkert råkat ut för det någon gång: att tvingas hålla ett tal – eller i alla fall säga någonting – inför en mängd andra människor. Vare sig du har förberett dig noggrant eller uppgiften kommer plötsligt är det stor risk att du blir väldigt nervös när det är dags. Och att det börjar smyga sig in en massa tankar om det det nog kommer att gå käpprätt åt hel… skogen.

Du kan då trösta dig med att så tänker de flesta i samma situation. Även den mest erfarne talare blir nervös när det är dags. Skillnaden är bara att de har gjort det många gånger och lärt sig hur de ska agera.

Business Insider, en amerikansk nättidning för affärskvinnor & män, har sammanställt några råd med vetenskaplig bakgrund hur du ska tänka, handla och förbereda dig för tillfället när alla blickar riktas (och öron spetsas) mot just dig. Och vissa av råden är kanske inte vad du förväntar dig:

• Försök INTE att lugna ner dig. När du blir nervös inför en viktig uppgift tror du kanske att den bästa strategin är att försöka lugna ner dig? Men så verkar inte vara fallet, enligt forskning från Harvard Business School. Tricket är att du istället ska tänka på din oro som att det är något spännande som strax kommer att inträffa och på så sätt övertyga dig själv om att situationen inte är ett hot utan en möjlighet. Forskningen visade att de som fokuserade på uppgiften som ”spännande och en möjlighet” lyckades bättre än de som fokuserade på att ”lugna ner sig”.

• Prata med dig själv – i ANDRA eller TREDJE person. Det kan verka konstigt men enligt forskningen är det stor skillnad om du säger till dig själv ”Kom igen nu, jag kan göra det här” eller ”Kom igen nu Fredrik, du kan göra det här”. University of Michigan genomförde ett test med ett antal studenter som skulle hålla tal för andra. En grupp fick i uppdrag att peppa sig själva i jag-form (jag kan lyckas med detta) och en annan grupp att använda du-form eller deras egna namn (Fredrik, du kan lyckas med detta). Den senare gruppen lyckades bäst och förklaringen är att vi ”lurar” oss att tro att vi ger en vän ett råd vilket ju är mycket enklare än att ge sig själv ett råd…

• Tänk POSITIVT om förändringar. Forskare vid University of Michigan lät ett antal personer med problem att prata inför andra genomgå en utbildning i konsten att tala offentligt. Samtliga deltagare uppvisade betydligt mindre nervositet efter utbildningen. Men – och här kommer det intressanta – de som var negativt inställda till kursen återgick efter en kort tid till att vara lika nervösa när de skulle prata inför andra. Medan de som gillade utbildningen fortsatte att känna sig lugnare.

TRÄNA – inte bara på ditt tal utan även fysisk aktivitet. Här är de flesta forskare överens – fysisk träning får dig att bli mer skärpt. När pulsen ökar strömmar mer blod till din hjärna som blir ordentligt syresatt (vilket är bra för ditt tänkande). Men dessutom utsöndras serotonin, en signalsubstans som är viktig för både din kommunikationsförmåga och ditt humör. Om du svettas ordentligt en timme innan du ska prata kommer du med stor sannolikhet att svettas mindre när du väl pratar…

Det var några råd – det finns alldeles säkert flera, Till tröst för dig som ändå känner dig nervös att tala inför folk kan vi påminna om Mark Twains ord:

“There are two kinds of speakers: those that are nervous and those that are liars.”

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.