Dagdröm en stund – och bli effektiv

Tillbaka på jobbet efter semestern? Svårt att komma igång? Fast du koncentrerar dig och tänker så det knakar får du nästan inget gjort? Lugn – du kanske bara skulle stirra ut i tomma intet för några minuter. Eller ta en dusch…

Så här dags på året är tidningarna fulla av råd hur man ska bete sig när man kommer tillbaka efter sommarsemestern: Ta det lugnt, planera inte in så många möten med en gång, lägg ribban lite lågt, börja gärna på en onsdag om du kan så blir första veckan kortare, lägg dig tidigare (och gå upp tidigare än när du hade semester), passa på att luncha ute medan vädret är varmt… Goda råd, men det finns bättre!

Forskning de senaste åren har kommit fram till att det finns två system, eller nätverk, som våra hjärnor jobbar i – och att de aldrig jobbar samtidigt. Det nätverk som står för våra aktiviteter, dvs när vi gör saker eller koncentrerar oss på en uppgift, kallas för Task Positive Network (TPN). Det använder vi oss av när vi gör våra arbetsuppgifter, när vi funderar på vad vi ska laga till middag eller vilken annan aktivitet som helst som vi har bestämt att vi ska göra.

Men vi har också att andra nätverk, Task Negative Network (TNN) som vi använder när vi till synes inte gör någonting alls. T. ex. stirrar ut i tomma intet, bara sitter och dagdrömmer eller ägnar oss åt vanehandlingar där vi inte behöver tänka på vad vi gör – borstar tänderna eller tar en dusch.

Vid sådana tillfällen kan tankarna löpa iväg fritt utan att du har någon kontroll över vart de tar vägen. Men tro inte att det betyder att din hjärna har tagit paus bara för det, den drar nästan lika mycket energi som när du koncentrerar dig på en uppgift. Men med den skillnaden att du inte kan styra vart dina tankar tar vägen…

Det som händer när du släpper fokus är att neuronerna (de nerveceller i din hjärna som är ansvariga för mottagandet och överförandet av nervimpulser) släpps fria och skapar kontakter med andra neuroner som leder till tankar som du inte visste att du hade. Det är härifrån din kreativitet härstammar, det är vid sådana tillfällen som dina bästa idéer kommer och lösningar plötsligt poppar upp. Oftast sker det helt omedvetet och vi brukar ibland kalla sådana ögonblick för ”aha-upplevelser”.

Det stora problemet för de allra flesta av oss är att vi inte kan, inte vill, eller inte tror att sådana stunder av inaktivitet också kan vara ett sätt att vara effektiva. Vi är helt präglade på att hela tiden gör saker, prestera. Och när vi inte klarar av det försöker vi ännu hårdare – fast vi egentligen skulle ha lyckats mycket bättre om vi tagit en paus och gjort ingenting en stund. Och låtit hjärnan jobba ifred med den där uppgiften som var så svårt att komma igång med.

Det är givetvis svårt att ändra gamla vanor. Men, så här när en ny arbetssäsong just har börjat, kanske det är värt att testa någonting nytt om det kör ihop sig. Och tänk på att din hjärna fortsätter att jobba med de uppgifter du har även när du inte gör någonting alls.

Till och med lite bättre än om du alltid försöker tänka fram en lösning…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.