Det finns faktiskt EN fördel med kyla och snöstorm!

Har du tröttnat på iskyla och snöstorm? Det är begripligt, men nu ska du få höra något du kanske inte trodde: du blir effektivare på ditt jobb när det är dåligt väder ute!
 
De senaste dagarna har bjudit på en riktig vargavinter i stora delar av norra Europa. I Sverige har det varit minusgrader i hela landet, snön har gjort det besvärligt (och ibland omöjligt) att ta sig fram. Vintern är faktisk en eländig tid ur många synvinklar: förkylning och influensa ökar, många blir nedstämda, tågen går inte i tid eller inte alls, bilen vägrar starta, din hud blir torrare, både elpriset och antalet strömavbrott ökar (och effekterna blir värre), mobiltelefonen fungerar sämre, halkolyckorna ökar… ja, listan kan göras hur lång som helst.
 
Men inget ont som inte har något gott med sig, som det gamla ordspråket lyder. Francesca Gino, forskare och docent vid Harvard University, blev för några år sedan intresserad av hur vädret påverkar människors produktivitet. Hon och hennes kollegor frågade 200 vuxna och över 80 procent var övertygade om att bra väder (varmt och soligt) gjorde att produktiviteten gick upp medan dåligt väder (kallt och regnigt) skulle ha motsatt effekt.
 
För att ta reda på om detta stämde samlade hon in två och ett halvt års data från arbetsplatser med tillsammans 5000 anställda. Över 600 000 olika arbetsmoment granskades både i fråga om tiden det tog att utföra de olika momenten och hur många fel som gjorts. Detta jämfördes sedan med meteorologiska data under samma period.
 
Resultatet forskarna fick fram var entydigt. Vid kallt och regnigt väder utfördes arbetsmomenten snabbare och med mindre fel, medan produktiviteten sjönk när det var varmt och soligt ute. Vidare studier slog fast att dåligt väder utsätter oss för färre störningsmoment, vi tänker inte så mycket på vad vi kunde ha gjort istället för arbeta. Vid varmt och soligt väder vandrar våra tankar gärna iväg till en härlig promenad, en strand, en uteservering eller något annat vi skulle ha möjlighet att göra just då.
 
Forskarna föreslår därför att vi har mycket att tjäna på att välja arbetsuppgifter efter väder, om vi har möjlighet att göra så. Vid bra väder bör vi fokusera på monotona uppgifter som inte kräver så mycket av vår uppmärksamhet. När vädret blir sämre kan vi gå lös på uppgifter där vi behöver all vår koncentration för att göra ett bra och snabbt jobb.
 
Vi kanske inte ska gå så långt som att säga att du ska uppskatta kylan och snöstormarna som varit. Men eftersom du ändå inte kan göra något åt vädret kan du kanske passa på att lägga lite extra krut på jobbet i dessa kylslagna tider.
 
Så kan du sedan – när solen och värmen är tillbaka – med gott samvete säga till din chef att du tar en lite längre lunch på uteserveringen nere på hörnan…
 
PS. Du som jobbar utomhus (och du som aldrig tog dig till jobbet pga snöyran) har förmodligen en helt annan uppfattning!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.