En grundkurs till det perfekta nyårslöftet

Picture

Om en dryg månad är det nyårsafton (japp, så är det). Då är det troligt att du sitter där, vid tolvslaget, och lovar att du ska bli en bättre människa. Lika troligt är att du misslyckas. Men det finns en lösning: här är grunderna för hur man sätter mål – och uppnår dem!

Det positiva med nyårslöften är att vi i alla fall uttrycker en vilja till förändring, att något ska bli bättre i våra liv. Det negativa är allt annat – att löftet ofta är spontant, utan eftertanke, vi har ingen plan för hur det ska gå till, vi kanske tar i lite för mycket, vi är inte tillräckligt motiverade, vi tänkte inte på hur jobbigt det blir, vi kanske bara säger vad andra vill höra, vi har lätt för att glömma vad vi lovat…

Enligt en undersökning som gjordes för några år sedan bryter runt 80 procent väldigt snart sina nyårslöften. Och inte nog med det, effekten av att inte lyckas med vad man lovat kan till och med vara mer skadlig än att inte lova något alls. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

Men nu är det ju, som sagt, mer än en månad kvar till nyår. Det finns alltså tid att lära sig hur man sätter mål och samtidigt maximerar sina chanser att uppnå dem. Och, ännu bättre, det här fungerar dessutom alla andra 365 dagar nästa år:

Skriv ner dina mål
Forskning visar att mål du skriver ner är mycket starkare än mål du bara uttalar. Om du dessutom gör en handlingsplan (vad är fördelarna med att nå målet, vilka hinder finns det, hur överkommer du de hindren) ökar du dina chanser att lyckas.

Var SMART
När du formulerar dina mål ska du göra det på ett SMART sätt – Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt och Tidsbestämt. Vi tar ett exempel: Du känner att du har rätt dålig kondition och dessutom några kilo för mycket. Du lovar dig själv att du ska börja träna. Så här kan då SMART-metoden se ut:

Utgångspunkten är det vaga löftet (målet): Jag ska börja träna.
Specifikt: Jag ska börja träna joggning.
Mätbart: Jag ska börja träna joggning fem dagar i veckan.
Attraktivt: Jag ska börja träna joggning fem dagar i veckan så att jag mår bättre, får bättre kondition och går ner fem kilo.
Realistiskt: Jag ska börja träna joggning tre dagar i veckan (mer realistiskt!) så att jag mår bättre, får bättre kondition och går ner fem kilo.
Tidsbestämt: Jag ska börja träna joggning tre dagar i veckan så att jag mår bättre, får bättre kondition och går ner fem kilo på ett halvår.

Nu har du ett SMART och tydligt mål. Tydliga mål ger tydliga resultat – otydliga mål ger oftast inga resultat alls!

Tänk ett steg i taget
Lista allt vad du behöver göra för att nå ditt mål. Sätt sedan igång med att göra en sak, den som verkar vettigast att börja med. När du är färdig med den, tänk ”vad är nästa steg?”. Fortsätt sedan med nästa och nästa… Fyll på din lista allt eftersom, du kanske inte tänkte på allt från början. Om du bara fortsätter att ta dina steg kommer du garanterat framåt – och förmodligen ända fram till ditt mål.

Ha inte för många mål
Det säger sig självt att om du satsar på att få det där chefsjobbet du drömt om samtidigt som du tränar för ett maratonlopp och dessutom bygger om ditt hus och vill umgås med familj och vänner och… ja, ni förstår. Bestäm dig för ett (eller i alla fall några få) mål som du vill uppnå och satsa på det. Det är svårt att ha fullständig fokus på många saker samtidigt.

Var inte rädd för att ändra dig
Under dina resa att förverkliga ditt mål kan det hända att förutsättningarna förändras. Du kanske upptäcker att du inte längre eftertraktar det där målet lika mycket? Eller så kommer du på att du satt ditt mål alldeles för lågt? Var alltid beredd att omvärdera dina mål och kom ihåg att ju tydligare du formulerat dina mål från början, desto lättare är det att ändra dem om så krävs. Att släppa taget om ett mål innebär inte att vi misslyckats, att kunna anpassa sig till nya omständigheter är tvärtom en förutsättning för att lyckas. Världen förändras, gör du det också?

En dryg månad kvar till nyårsafton – nytt år, nya möjligheter. Vad blir ditt löfte den här gången?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.