En tråkig nyhet – som kan öka din kreativitet

Händer det att du har tråkigt på jobbet? Det är naturligtvis inget vidare, men det finns faktiskt en uppsida – att ha tråkigt då och då förbättrar din kreativitet, enligt forskningen…

I en undersökning som presenterades i tidningen Arbetsliv i slutet av förra året säger ungefär hälften av de tillfrågade att de ofta hade tråkigt på jobbet. 37 procent kände sig uttråkade flera gånger i veckan och 11 procent varje dag. De vanligaste anledningarna var få utmaningar i jobbet, att man är ensam om sina arbetsuppgifter samt att uppgifterna i sig är tråkiga. Effekterna blev bland annat dålig motivation, nedstämdhet och sömnrubbningar.

Att ha tråkigt på jobbet (eller vid andra tillfällen också) är alltså inte bra – om det händer för ofta. Men det finns en mycket positiv sak med att ha tråkigt i lagom doser. Flera olika forskningsprojekt visar att en stunds tråkig tillvaro kan få igång din kreativitet. Forskare vid Pennsylvania State University lät deltagare titta på videofilmer som var antingen tråkiga, avslappnande, upphetsande eller orosframkallande. Sedan fick de genomgå två kreativitetstest. De som fick titta på den tråkiga videofilmen var mycket bättre på testerna än övriga.

I ett annat forskningsprojekt, utfört på University of Central Lancashire, fick en grupp deltagare läsa i en telefonkatalog (förmodligen bland det tristaste man kan göra) medan en kontrollgrupp inte behövde göra någonting alls. Sedan fick alla göra ett antal kreativitetstest. Resultatet har ni säkert räknat ut, telefonkatalog-gruppen var bättre än kontrollgruppen.

Forskarna gick sedan vidare och jämförde de som bara läste i en telefonkatalog med en grupp som var tvungna att skriva ner telefonnumren (vilket kräver ett visst mått av koncentration). Läsargruppen var mycket bättre än skrivargruppen på de efterföljande testerna.

Förklaringen forskarna ger är att när du gör någonting tråkigt (som inte kräver särskilt mycket koncentration) släpper du din hjärna fri och du kan dagdrömma, tänka på annat. Och det är just vid sådana tillfällen som du släpper lös din kreativitet.

”Att ha tråkigt uppmuntrar dig att tänka på någonting annat, att utforska, att söka någonting nytt eftersom det saknas något i din nuvarande situation”, säger Karen Gasper, en av forskarna.

Slutsatsen vi kan dra av detta är att om du verkligen behöver komma på en eller annan bra idé – börja med att ha lite tråkigt. Diska, städa, tvätta, städa skrivbordet eller något annat som du inte gillar men kräver minimalt av tankearbete.

Du får någonting trist (men nödvändigt) gjort. Och sedan kan du släppa lös din kreativitet.

Låter detta råd tråkigt? Så bra…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.