En tupplur på jobbet ökar din effektivitet!

Brukar du ta en tupplur på jobbet? I så fall gör du helt rätt – du ökar din prestationsförmåga, förbättrar ditt minne och mår allmänt mycket bättre, enligt en nyutgiven bok…

Nu är det väl tyvärr så att de flesta av oss skulle skämmas ögonen ur oss om chefen ertappade oss med att sitta och slumra på arbetsplatsen. Istället jobbar du nog vidare även när tröttheten sätter in. Vilket troligtvis är ett ineffektivt sätt att använda din arbetstid.

Daniel H Pink är en amerikansk författare till flera böcker om hur människor fungerar i arbetslivet. I sin nya bok When: The Scientific Secrets of Perferct Timing som kom ut tidigare i år tar han upp de senaste årens vetenskapliga rön om bland annat sömn och arbetsprestationer.

Pink hävdar i sin bok att den bästa tiden för att utföra analytiskt arbete (dvs när du ska undersöka och värdera) är tidigt på dagen när du är som piggast och kan vara riktigt fokuserad. För kreativt arbete (dvs idéer och nyskapande verksamhet) är sen eftermiddag/kväll den bästa tiden då du har lättare att släppa på koncentrationen och låta tanken vandra fritt. Mitt på dagen bör du hålla dig ifrån sådana arbetsuppgifter och istället ägna dig åt lättare administrativa göromål (dvs sånt som du klarar av utan att behöva tänka för mycket). Anledningen är att de flesta av oss följer en naturlig dygnsrytm och blir riktigt trötta någon gång mitt på dagen och då är mindre lämpade att utföra uppgifter som kräver stor tankekraft.

Och det är här tuppluren kommer in. Om du sover en kort stund, mellan 10 och 20 minuter (inte mer!) mitt på dagen återhämtar du dig snabbt och blir effektivare och presterar bättre. En tupplur har många vinster, jämfört med om du bara jobbar vidare och kämpar mot tröttheten, enligt forskningen Daniel H Pink refererar till:

• Du har lättare att komma ihåg information du tidigare lärt dig.
• Du blir bättre på att lösa problem.
• Ditt korttidsminne förbättras och du har lättare att associera.
• Du blir på bättre humör.
• Du blir piggare.
• Din förmåga att tänka klart förbättras.
• Ditt blodtryck sänks och ditt immunförsvar stärks.

Kort sagt, du höjer din prestationsförmåga med bara några minuters sömn. Och dessa fördelar får du även om du sovit gott natten innan. 

När på dagen det är lämpligt att ta tuppluren är individuellt och beror givetvis på när du kliver upp på morgnarna. Men för de flesta slår tröttheten till någon gång mellan kl. 13 och 15, dvs omedelbart eller någon timma efter lunch.

Men Daniel H Pink går ett steg längre och föreslår något han kalla för ”nappuccino” – drick en kopp kaffe omedelbart före din tupplur! Eftersom det tar en knapp halvtimma för koffeinet att komma ut i ditt blod får du kaffets uppiggande effekt lagom till du vaknar efter din tupplur…

Hursomhelst, att en tupplur gör att du sedan presterar bättre under återstoden av dagen verkar alltså vara vetenskapligt belagt. Detta har några företag med många yngre anställda tagit fasta på, t.ex. Google, och infört speciella ”tupplurs-rum” eller bekväma liggfåtöljer där anställda kan vila en stund. Kanske är vår uppfattning om lämpligheten att sova på jobbet en generationsfråga:

Idag är det självklart att vi har friskvårdsbidrag för att motionera och många företag har egna gym dit de anställda kan gå och träna, ibland även på arbetstid. För femtio år sedan var detta nästan otänkbart.

Idag är det nästan otänkbart att ta en tupplur på jobbet. Men om femtio år…

I väntan på att det händer kan du i alla fall sluta skämmas om du skulle slumra in några minuter vid skrivbordet. Du höjer ju bara effektiviteten på ditt arbete…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.