Ett enkelt, gott och väldoftande sätt att förbättra ditt ledarskap…

Hur smakar kaffet på din arbetsplats? Mycket gott, hoppas vi – för det finns mängder av forskning som visar att om du dricker kaffe dagligen ökar också din prestation på jobbet…

Vad har kaffe med ledarskap att göra, kanske du frågar dig? En hel del, visar det sig. Vi kanske inte ska gå så långt som att påstå att kaffestunderna på jobbet är avgörande för ditt ledarskap, men så värst långt ifrån är det nog ändå inte.

Du kan ju börja att leka med tanken att kaffet skulle försvinna från din arbetsplats. Vad tror du skulle hända? Det som hände på ett engelskt dataföretag när man på försök tog bort kaffet under en vecka var att medarbetarnas prestationer på olika områden sjönk med mellan 10 och 25 procent! Eftersom resultaten utgick från deltagarnas egna skattade upplevelser ska man nog ta siffrorna med en nypa salt. Men de säger ändå en hel del om kaffets betydelse.

Bättre är då att vända sig till den rätt digra forskning som finns på området. Här följer några vetenskapligt bevisade fakta (bl. a. från den här studien) som du som god chef och ledare bör känna till om hur några koppar gott kaffe per arbetsdag påverkar dina medarbetare – och naturligtvis också dig själv:

Kaffe ger dig energi och gör dig vaken och alert. Det här kommer säkert inte som en nyhet för dig, men vet du varför? Koffeinet i kaffet blockerar receptorer för adenosin i centrala nervsystemet. Adenosin är en signalsubstans som gör att din vakenshetsgrad dämpas. En kopp kaffe när du börjar känna dig trött gör dig alltså piggare –  rätt bra när du ska prestera på jobbet, eller hur?

Kaffe förbättrar ditt minne. Forskare vid John Hopkins University, USA, lät icke kaffedrickande personer se ett stort antal bilder som de skulle minnas. Direkt efter fick hälften av dem 200 mg koffein i tablettform. Dagen efter fick de komma tillbaka och se samma bilder, men nu var flera av dem utbytta mot bilder av liknande motiv. De som fått koffeinet var signifikant bättre på att känna igen vilka bilder som var utbytta. Dessutom finns det forskning som visar att inrärningsförmågan ökar med intag av kaffe.

Kaffe hjälper dig att fatta bra beslut. Om du har ett bra minne underlättar det också för dig att fatta bra och korrekta beslut. Eftersom du har lättare att komma ihåg information du samlat på dig tidigare kan du använda den informationen när det är dags att bestämma dig. Din koncentrationsförmåga ökar och du har lättare att fokusera på rätt saker.

Kaffe ökar din sociala kompetens. En kaffepaus tillsammans med andra på ditt jobb gör att ni lär känna varandra bättre och svetsas samman. Ibland knyter du också nya kontakter under kaffepausen. Det finns även forskning som visar att intag av kaffe innan grupparbete gör dig mer aktiv, social och förbättrar din prestation.

Kaffe ger dig tid att lösa problem och minskar din stress. Ett annat resultat av din kaffepaus tillsammans med andra är att du ger dig själv en möjlighet att diskutera eventuella problem du har på ditt jobb. Bara att du får dela med dig av dina svårigheter gör att du inte känner lika mycket stress. Dessutom har du ju alltid chansen att någon ska komma med en eventuell lösning i stil med ”men varför försöker du inte med…”.

Kaffe gör dig mer produktiv. Om du lägger ihop alla ovanstående punkter är det inte så svårt att förstås att kaffe ökar din produktivitet. Det är givetvis inte bara själva drycken i sig som står för förbättringen, lika mycket (eller kanske mer) är förklaringen att en kort paus från jobbet ger dig chansen att sträcka på benen och ladda om batterierna. Gör du det dessutom tillsammans med dina arbetskamrater ger du dig själv en möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter och även lyssna på andras. Det utbytet gör väldigt ofta att du kommer tillbaka till arbetsplatsen med nya idéer. Och det kan du tacka din längtan efter kaffe för!

Då har vi ändå inte nämnt alla positiva hälsoeffekter som kaffe har: Risken för hjärtsjukdomar, alzheimers och diabetes minskar. Det finns även forskning som pekar mot att kaffe kan ge ett ökat skydd mot parkinsons och vissa cancersjukdomar liksom att det ska vara bra för din lever. Dessutom lär kaffedrickare leva längre…

Och det är här ditt ledarskap som en god och ansvarsfull chef kommer in. Om du ser till att dina medarbetare har tillgång till gott kaffe på arbetsplatsen kommer du och dina medarbetare inte bara att få ta del av ovanstående fördelar. Du kommer också att framstå som en chef som bryr sig om sina medarbetare, får dem att känna sig uppskattade och ökar sannolikheten att de lägger på ett extra kol för att göra ett bra jobb. De kommer också att i högre grad rekommendera arbetsplatsen till sina vänner och bekanta vilket gör att du får lättare att rekrytera nya förmågor när detta behövs. Allt detta finns det också forskning som visar.

Så även ur ett ledarskapsperspektiv har du mycket att vinna på att förbättra kaffekulturen på din arbetsplats. Sannolikt är det nog det mest kostnadseffektiva du på kort sikt kan göra för att höja både trivsel och resultat. Sen både smakar och doftar det ju gott också!

Och du – om någon nu inte gillar kaffe går det lika bra med te…

Kopp!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.