Fem minuter som kan förändra ditt liv!

Picture

Har du ibland svårt att ta itu med saker som måste göras? Händer det att motivationen tryter för vissa arbetsuppgifter? Känns blotta tanken på att sätta igång med ”det där” som övermäktig? Sista frågan: Har du fem minuter över? Bra, då är du väldigt nära lösningen på dina problem…

Tänk på en arbetsuppgift du tycker är tråkig men som ändå behöver utföras: papper som ska sorteras, en rapport som ska skrivas. Eller något som behöver göras hemma, disk som har tornat upp sig, en lägenhet som ska städas. Eller något annat trist men nödvändigt.

Tänk också att det kommer att ta en timme eller två att få jobbet gjort och att du känner dig lite trött och inte alls har lust att offra den tiden. Kort sagt – du känner dig totalt omotiverad. Det är exakt vid sådana tillfällen som fem-minuters-metoden kan förändra ditt liv. Så här fungerar den:

Vi tar exemplet att din bostad behöver städas. Golven behöver dammsugas, tidningar köras till återvinningen, kläder hängas upp, fläckar torkas bor… Din erfarenhet säger dig att det kommer att ta åtminstone två timmar att göra jobbet. Just nu känns två timmar med städning som en omöjlig uppgift. Du ger upp innan du börjat.

Istället ska du bestämma dig för att städa i fem minuter – inte mer! Fem minuter har du alldeles säkert både tid och ork till att jobba. Det går liksom inte att argumentera emot.

När du väl är igång och de fem minuterna har gått har du redan hunnit dra igång dammsugningen eller börjat hänga upp kastade kläder. Då inträffar något oerhört – du tänker med stor sannolikhet att ”när jag nu väl har börjat är det väl ingen god idé att sluta”. Du kanske till och med börjar gilla det du håller på med, du kan se små förbättringar och anar det fantastiska slutresultat som du kommer att få när du är klar.

Tricket är nämligen att du ska ”lura” din hjärna att sätta igång. Om den inte går med på två timmars jobb så kommer den i jämförelse att älska fem minuters jobb!

För kom ihåg – allt börjar när du börjar.

PS. Nu har det gått cirka tre minuter sedan du började läsa den här bloggen. Tänk om du istället ägnat dessa minuter till att göra något trist men nödvändigt… Vad väntar du på?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.