Fem minuter som minskar din stress och gör dig lyckligare

Picture

Har du fem minuter över? Bra, då kan du minska din stress, förbättra din hälsa och även bli en gnutta lyckligare. Och det enda du behöver göra är att ge dig själv lite beröm…

I ett experiment, som utfördes bland de anställda på ett vårdföretag, fick deltagarna fylla i ett enkelt frågeformulär i slutet av varje arbetsdag. Uppgiften var att de skulle avsätta fem-tio minuter till att skriva ner tre händelser under dagen som de tyckte var positiva och dessutom förklara varför, enligt bl.a. Harvard Business Review.

De kunde välja precis vad de ville – stora som små saker – huvudsaken var att de verkligen skrev ner tre bra saker. Bland svaren fanns allt från ”härligt, det är fredag” och att ”en kollega tog med sig jättegott fikabröd” till mer arbetsrelaterade saker som ”idag fick jag beröm av min chef för att jag handlat precis rätt vid en nödsituation”.

Undersökningen pågick varje dag under tre veckor och resultatet var entydigt:

Stressnivåerna bland de anställda sjönk och de hade lättare att koppla av jobbet när de väl kom hem. De tyckte dessutom bättre om sina arbeten. Den vetenskapliga förklaringen till resultaten är ungefär så här.

Människan är sedan urminnes tider präglad på att upptäcka faror och hålla koll på saker som kan gå fel. Evolutionen har helt enkelt premierat de som fokuserat på negativa saker, på så sätt har dessa människor haft större chans att överleva i en osäker omgivning. De positiva sakerna, däremot, har vi historiskt inte ägnat samma uppmärksamhet och därför märker vi de knappt.

Men idag har vårt behov av att ”se faror” minskat drastiskt, de flesta av oss i västvärlden lever ett rätt behagligt liv jämfört med hur människor hade det för hundra eller tusen år sedan. Våra hjärnor fortsätter dock att ha mycket lättare att komma ihåg det negativa och snabbt glömma bort det som ändå är bra.

Fördelen med att hitta de ”bra sakerna i tillvaron” är många, enligt forskarna. Sannolikheten är stor att du berättar dessa för din familj och dina vänner efter jobbet och på så sätt skapar det starkare band mellan er. Detta minskar din stress och gör dessutom att du sover bättre. Nästa dag är du därför både piggare och på bättre humör vilket i sin tur leder till att du har lättare att upptäcka allt bra som faktiskt händer i ditt liv. En positiv spiral med andra ord.

Som om det inte räckte med det ökar du förmodligen också din kreativitet. Kreativt tänkande förstärks nämligen av positiva känslor, tillfredsställelse och glädje.

Och det är här vi alla kan lära av experimentet ovan. Om en så enkel sak som att skriva ner tre bra saker som hänt dig under dagen kan ge dig alla dessa fördelar – vad väntar du på? Ta fem minuter i slutet av varje dag och tänk på vad som känts bra. Har du kanske fått beröm av en kollega? Någon som oväntat frågat dig om du ska hänga med på en lunch? Stannat bilen vid ett övergångsställe och fått en vink och ett leende tillbaka? Vunnit 70 kronor på tips? Hunnit med bussen trots att den borde ha gått? Rott hem ett lönsamt kontrakt? Stort som smått… I början kan det kännas svårt att hitta de där guldkornen, men om du inte lägger ribban för högt kommer du garanterat att lyckas.

Nu kanske du invänder att det ändå inte kommer att betyda att allt elände som kan hända under en dag försvinner. Helt rätt – och det är inte meningen heller. Poängen är att du ska hitta en bra balans mellan ont och gott i livet. Inte enbart och slentrianmässigt tänka på det som gått fel.

Det onda gör sig alltid påmint. Det goda får du påminna dig själv om.

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.