Fem saker du ska ha koll på för att uppnå dina drömmar

Picture

Har du en dröm i ditt liv? Något du vill göra, arbeta med, resa till? Kanske bo på något exotiskt sälle? Skriva en bok? Avancera på ditt jobb? Oavsett vad du drömmer om – här är fem saker du måste hålla koll på för att lyckas.

Alla har vi drömmar. Men för många av oss stannar det vid just en dröm. Av någon anledning sätter vi aldrig igång att försöka uppfylla den där drömmen. Något håller oss tillbaka. Vad?

Adrienne Partrige, amerikansk psykolog och medarbetare i bl. a. Huffington Post och Inc. Magazine, har forskat kring ämnet och listat fem vanliga anledningar till att drömmar förblir just drömmar. Känner du igen dig i någon:


1. Du vill vara alla till lags. Du har ett stort behov att vara omtyckt av andra. Inget fel i det, egentligen, men det gör att du alltför ofta svarar ja om någon ber dig om din hjälp. Sådant tar mycket av din tid. Du säger sällan vad du innerst inne tycker, i rädslan för att såra människor. Du vågar inte heller ta risker för att uppnå det du vill, du kan ju misslyckas och vad ska andra tycka om dig då…?

2. Du jämför dig med andra. Du har lätt att se fördelarna hos andra och bristerna hos dig själv. Det gör att andra verkar smartare, mer kreativa, kunnigare… Du blir även här mindre benägen att riskera något för det du drömmer om, andra är förmodligen mycket bättre än dig.

3. Ditt liv är fullt av ”borden” och ”måsten”. Du har helt klart för dig vad du borde och måste göra, säga, tycka… det ”bara är så”. Du funderar däremot väldigt lite på vad du egentligen vill. Du kanske inte ens vet vad du vill? Resultat blir att du till stor del styrs av andra och då blir det till och med svårt att ens ha en dröm i livet.

4. Du vill att allt ska göras perfekt. Du har ett stark behov att att allt du gör ska vara av yppersta klass. Hur bra något än är, är det ändå inte tillräckligt bra. Det kan tyckas som att ”perfekt” är något eftersträvansvärt, men i det dagliga livet har det sättet att tänka en gigantisk baksida: det tar massor av tid och ger väldigt lite tillbaka. Tid som du hade kunnat lägga på annat, varför inte en dröm du går och bär på?

5. Du arbetar för mycket. Inte bara är det många timmar på jobbet varje dag, dessutom har ditt arbete en fantastisk förmåga att följa med hem på kvällar och helger. Större delen av ditt vakna liv ägnar du åt saker som har med jobbet att göra. Ser din situation ut så är risken stor att det leder till trötthet, utbrändhet, dåliga sociala relationer och annat icke önskvärt. Och hur lätt är det då att ha drömmar, än mindre uppfylla dem? Undantag: Om ditt jobb redan är din dröm, du vill absolut ingenting annat, och du mår som en prins. Det är bara att hoppas att du tycker likadant om några år…

Verkar någon av ovanstående punkter bekant? Då har du tagit det första lilla men viktiga steget mot att förverkliga din dröm – nämligen blivit medveten om vad som hindrat dig. Säger du utan att fundera ja till alla som vill ha hjälp på jobbet kanske du ska tänka efter innan du svarar. Har du svårt att avsluta ett arbete innan det är perfekt kanske du ska fundera på vad som är tillräckligt bra. Men se upp –  det är givetvis inte meningen att du ska göra en helomvändning, säga nej till alla som ber om hjälp, börja slarva bara för att bli klar i tid osv.

Som vanligt handlar det om att hitta balansen – var på skalan passar det att du lägger dig för att du ska få saker och ting gjorda samtidigt som du mår bra? Och får tid och kraft över till annat.

Till exempel att uppfylla den där drömmen du gått och burit på så länge!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.