Forskarna har hittat nyckeln till gott ledarskap!

Om du läser det här är gissar vi att du är intresserad av ledarskapsfrågor? Du har troligtvis också funderat på hur ett gott ledarskap ser ut? Samt vilka egenskaper som krävs av en bra ledare? Här kommer svaren…

Först en liten varning: Om du googlar ”great leadership” får du närmare en halv miljon träffar. ”Gott ledarskap” ger mer än 63 000 träffar. Det skvallrar om att ledarskap är ett kärt ämne för många, allt från de som forskar inom området till mer eller mindre självutnämnda experter. Den enda slutsatsen man kan dra är att ”gott ledarskap” innehåller väldigt många olika egenskaper beroende på vem man frågar. En god ledare kan komma i många olika skepnader och därför är det i stort sett omöjligt att utnämna några få egenskaper som de avgörande.

Detta till trots, är det intressant att ta del av den forskning Dina Krasikova, biträdande professor vid Univerity of Texas, gjort tillsammans med forskare vid Auburn Univerisity och Georgia Institute of Technology. Forskarna har undersökt moderna och framgångsrika företag, typ Google, och vad som utmärker deras chefskultur, enligt den vetenskapliga nättidningen Science Daily. De lyfter fram ett antal egenskaper som i stort sett alla chefer delade:

Att kreativitet är en av dem är föga förvånande. Kreativa chefer är inte bara goda idésprutor, de tycks även vara väldigt bra på att locka fram kreativiteten hos sina medarbetare, enligt forskarna.

Ett gott självförtroende är en annan faktor. En chef som utstrålar självsäkerhet och brinner för sina idéer har lättare att få med sig sina medarbetare. Även här verkar det som om en ”smittoeffekt” föreligger – chefer med självförtroende får även medarbetare som vågar ta för sig och föra fram sina idéer.

Men det räcker inte med enbart kreativitet och självförtroende. För att en chef ska kunna inspirera sina medarbetare och skapa ett så bra arbetsklimat som möjligt krävs det ytterliga en egenskap – social kompetens:

Förmågan att bygga bra relationer – ömsesidig respekt, förtroende och lojalitet – är nämligen det bästa smörjmedlet för medarbetarnas kreativitet och självförtroende. Eller som Dina Krasikova uttrycker det:

”Kreativitet blomstrar i stödjande miljöer där ledare och medarbetare har bra relationer. De vågar vara beroende av varandra för att de litar på varandra.”

PS. Vi håller med om att rubriken kanske var en aning överdriven. Men med lite kreativitet och självförtroende i kombination med en bra relation till dig som läsare hoppas vi ha kunnat inspirera dig en smula. Du har ju trots allt läst ända till slutet…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.