Gör detta enkla – och du blir en mycket bra chef!

Picture

Tänk om det fanns en enda enkel sak du som chef kunde ta till för att öka dina medarbetares engagemang för sina jobb? Och att du själv samtidigt skulle uppfattas som en mycket bra ledare? Här kommer den goda nyheten – den saken finns!

De flesta som får sina första chefsjobb gör det med liten eller ingen ledarutbildning alls. Enligt en amerikansk undersökning som gjordes på 17 000 chefer från hela världen fick de sina första chefsjobb vid drygt 30 års ålder. Samma chefer berättade också att de fick ledarutbildning först när de i genomsnitt var 42 år. De flesta nya chefer får alltså hitta sina egna vägar för att göra ett bra jobb, i alla fall när det gäller ledarskapet.

Utan att veta säkert finns det anledning att anta att det står till på ungefär samma sätt i Sverige. De som i början av sina yrkeskarriärer visar bra resultat är också de som först blir erbjudna att bli chefer. Inget fel med det, men det betyder inte alltid att de blir bra ledare.

Men, oavsett om du är ny som chef eller har varit det i flera år, finns det en sak du alltid kan göra som med stor sannolikhet bättrar på dina medarbetares engagemang, får dem att trivas bättre och leder till att ni gör ett bättre jobb:

Visa uppskattning för dina medarbetares prestationer!

En medarbetare som regelbundet får uppskattning av sin chef känner sig mer engagerad och är mer lojal mot både företaget och den egna chefen. Enligt en nyligen gjord studie som presenteras i tidningen Harvard Business Review kände nära nio av tio medarbetare som regelbundet fick uppskattning stark lojalitet med sin chef. Av de som sa att de sällan fick uppskattning var den siffran bara drygt hälften.

Även trivseln med jobbet ökade. Åtta av tio som regelbundet fick uppskattning sa sig trivas mycket bra med sina jobb medan bara fyra av tio trivdes av de som sällan fick uppskattning. Ytterligare en effekt var att uppskattning ”smittar av sig” – chefer som ofta visade sina medarbetare uppskattning fick även alla andra på företaget/avdelningen att trivas bättre och känna större engagemang.

Andra undersökningar visar att medarbetare som känner ett helhjärtat engagemang för sina arbeten har lägre sjukfrånvaro, gör färre misstag, råkar ut för färre olyckor. Samt att företagen de jobbar på har bättre produktivitet, växer snabbare och drar till sig mycket fler jobbansökningar. Bland annat…

Att engagerade medarbetare är bra för ett företag är alldeles säkert en självklarhet för alla. Och att medarbetare som känner sig uppskattade för sina jobb också blir mer engagerade är inte heller det någon form av raketforskning.

Ändå är det bara 16 procent av svenskarna som säger sig vara engagerade i sina arbeten, enligt en Gallup-undersökning som gjordes 2012 bland 142 länder och med 230 000 deltagare. Mest engagerade var kanadensare och amerikaner (29 procent) och minst kineser (4 procent). En annan undersökning som gjordes av Effectory International 2015 bland 31 europeiska länder visar att 27 procent av svenskarna är engagerade i sina arbeten. Här låg Österrike, Danmark och Bulgarien i topp (34 procent) medan  Storbritannien och Irland låg i botten (17 procent).

Det må vara hur det vill med dessa undersökningars tillförlitlighet, men de visar ändå på en sak: engagemanget på våra arbetsplatser verkar inte ligga på topp. Vilket osökt för oss tillbaka till där vi började – tänk om det fanns en enda enkel sak som du som chef kunde ta till för att öka dina medarbetares engagemang för sina jobb…?

Nu är det snart jul. En liten julgåva är säkert uppskattat – biobiljetter, ett par kaffekoppar, en handduk eller vad det nu kan vara. En julfest är också något som de flesta medarbetare gillar.

Men ännu bättre – och långt mycket effektivare – är några positiva ord som bevis på uppskattning. En lapp på skrivbordet, ett mail eller varför inte säga det rakt ut så att alla hör? Och inte bara nu strax före jul, utan alla andra dagar, veckor och månader på året.

Det här var sista blogginlägget för i år. Tack för att ni läst. Det uppskattas!

Hoppas vi ses 2016.

God Jul & Gott Nytt år!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.