Gör en sak i taget – annars blir du dummare

Picture

Brukar du göra flera saker samtidigt? Och dessutom tycker att du är bra på det? Att det gör dig effektiv?
Då är det kanske dags att tänka om. Inte nog med att du förmodligen har totalt fel – du riskerar även att bli lite dummare på kuppen!

Att klara av att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking, verkar vid en första anblick vara något bra och värt att sträva efter. Vem vill inte vara en person som kan hålla många bollar i luften samtidigt? Det kan gå bra om uppgifterna inte kräver för mycket av din tankeförmåga. Att hänga tvätt och samtidigt fundera på vad du ska äta till middag fungerar till exempel alldeles utmärkt.

Men blir uppgifterna lite mer komplicerade tar det stopp. Din hjärna är helt enkelt inte byggd för att klara av att koncentrera dina tankar på flera saker samtidigt. Sitter du till exempel på ett möte, och samtidigt läser ett mail, tappar du i uppmärksamhet någonstans. Antingen registrerar du inte allt som sägs på mötet eller så missar du en hel del av vad som står i mailet. Förmodligen båda delarna.

Forskare vid Stanford University lät testa en grupp människor som ansåg sig vara bra på multitasking. De jämförde sedan gruppens resultat med personer som hellre arbetade efter principen en sak i taget. Resultatet var entydigt:


Multitasking-gruppen tog längre tid på sig att slutföra uppgifterna de skulle utföra. De fick också ett sämre resultat än jämförelsegruppen. Förklaringen, enligt forskarna, är att uppmärksamheten på det du gör blir sämre, förmågan att komma ihåg information minskar, din prestationsförmåga går ner och effektiviteten försämras när du gör flera saker samtidigt.

Men inte nog med det – du riskerar också att bli lite dummare. Forskare vid University of London lät testa ett antal personers IQ. Sedan fick försökspersonerna utföra en mängd uppgifter samtidigt, därefter testades deras IQ igen. Nu hade deras resultat på testet sjunkit med mellan 10 och 15 punkter – vilket kunde jämföras med om försökspersonerna inte hade sovit på en hel natt eller varit påverkade av droger.

Så nästa gång du har mycket att göra – gör din hjärna och dig själv en tjänst: Gör! En! Sak! I! Taget! Dummare är du väl inte…

 
 

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.