Händer det att du misslyckas? Läs det här…

Picture

Alla misslyckas vi då och då. Hur duktiga och bra förberedda vi än är går det inte alltid som vi hoppas. För många av oss betyder det att vi ger upp, inser att vi inte räcker till. Men vissa människor tycks ha ha förmågan att vända misslyckanden och misstag till sin egen fördel. Hur tänker de egentligen?

Ingen vill misslyckas, det är rätt självklar. Men samtidigt vet vi väl alla att det är just genom misstag vi lär oss. Att göra fel är helt enkelt en naturlig del av läroprocessen. Därför blir våra reaktioner på misstagen, hur vi hanterar misslyckanden, extra viktigt.

Den amerikanska psykologen och kolumnisten i affärstidningen Forbes, Amy Morin, har funderat i ämnet. Hon har kommit fram till fem punkter, eller tankesätt, där framgångsrika människor skiljer ut sig från mindre framgångsrika just när det gäller att hantera misslyckanden. Här är, enligt Amy Morin, framgångsreceptet för att vända misslyckanden till egen fördel:


1. Var tacksam! Det värsta du kan göra är att bli upprörd över dina tillkortakommanden, klanka ner på dig själv eller skylla på andra eller på ogynnsamma omständigheter. Istället ska du vara tacksam för att du i alla fall fick chansen att föröka och inse att, även om det känns dåligt just nu, så spelar det nog ingen roll om en vecka, en månad, ett år. Du ska söka efter och komma ihåg det som trots allt var bra i det du gjorde, se det positiva som ändå alltid finns.

2. Dra lärdom! Sök inte efter bortförklaringar. Försök istället ta reda på vad du skulle kunna göra annorlunda nästa gång, så att du lär dig något av ditt misslyckande. Se ditt misslyckande som ett bevis för att du faktiskt försökt flytta fram gränsen för din förmåga. Inse att, om du inte misslyckas då och då, anstränger du dig förmodligen inte tillräckligt mycket.

3. Erkänn dina svagheter! Var inte rädd för att erkänna att du faktiskt har svagheter (men älta eller överdriv dem inte!), då har du också chansen att göra något åt dem. Försök inte dölja eller förminska ditt misslyckande, försök istället använda din energi till att hitta möjliga lösningar och nya strategier.

4. Använd dina styrkor! Hur illa det än känns för stunden, så har du faktiskt redan åstadkommit mycket i ditt liv. Du har säkert ridit ut stormar tidigare, hur gjorde du då? Allt det du uppnått hittills, vad var det för styrkor som tog dig ända hit? Formulera vad du är bra på och använd dina styrkor så mycket som möjligt.

5. Var flexibel och uthållig! Se inte ett misslyckande som slutet på något, utan i stället som början på något nytt. I stället för att ge upp, tänk ut ett nytt sätt att närma sig uppgiften. Se ditt misslyckande som en utmaning – lyckades det inte nu så kanske det lyckas nästa gång om du gör på något annat sätt. Var flexibel – och uthållig.

Hur det än är, att misslyckas kan även för den bäste tära på självförtroende och självkänsla. Men om du försöker koppla din självkänsla till dina ansträngningar, istället för dina resultat, har du skaffat det ett kraftfullt vapen för att tycka bra om dig själv, även när det går fel.

Du kan ju, trots allt, inte göra mer än ditt allra bästa. Å andra sidan så kan du ju göra ditt bästa hur många gånger som helst, om det skulle behövas…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.