Har du den här egenskapen har du allt en jäkla tur!

Vad tror du hemligheten för att bli riktigt framgångsrik är? Talang, hårt arbete, intelligens, nyfikenhet, uthållighet, optimism…? Nog så bra gissningar – men tänk om det är något helt annat!

De flesta av oss vill väl bli framgångsrika i det vi gör, vara sig det handlar om affärslivet, sport, musik, vetenskap eller vad vi nu ägnar våra liv åt. Därför verkar det också finnas ett stort intresse i hur framgångsrika människor beter sig och vilka egenskaper de besitter. Om du t ex googlar på den exakta frasen ”Things successful people do” får du nästan 400 000 träffar…

Och att egenskaper som talang, intelligens och uthållighet är bra att ha för att komma någon vart är naturligtvis oomtvistat. Men nu verkar det som att det inte är hela sanningen. I en artikel förra året i den vetenskapliga tidskriften Scientific American berättar psykologen Scott Barry Kaufman om ett ambitiöst forskningsprojekt som tror sig ha visat att det är ytterligare en, ofta förbisedd, faktor som spelar en stor roll – nämligen tur!

Projektet gick mycket förenklat till så här: Ett italienskt forskarlag bestående av både fysiker och ekonomer skapade ett avancerat dataprogram som tog hänsyn till såväl olika grader av talang som tillfälliga händelser av tur och otur. De simulerade därefter ett stort antal ”individers” karriärutvecklingar under ett helt yrkesliv, 40 år. 

Forskarnas utgångspunkt var att en högre grad av talang också skulle leda till, i genomsnitt, en bättre karriärutveckling, vilket verkar logiskt och också visats i tidigare forskning. Men eftersom karriärerna i simuleringen också påverkades av slumpvis valda händelser av tur eller otur ville forskarna nu se hur detta påverkade resultaten. Utgångspunkten här var att varje turlig händelse ökade deltagarnas hittills uppnådda framgång och varje oturlig händelse minskade framgången, vilket ju också verkar rimligt.

Resultatet av forskarnas simulering kan sammanfattas i två punkter:

• De mest talangfulla individerna befann sig alla på den övre halvan av framgångsskalan. De med stor talang hade också en större förmåga att använda turliga händelser för att öka framgången än de med mindre talang. Talang spelar alltså definitivt en roll för framgång. 

Men:

• De med mest talang var sällan de mest framgångsrika! Här återfanns i stället individer med medelmåttig talang och med en stor portion tur. Allra bäst klarade sig de som låg strax ovanför snittet vad gäller talang kombinerat med en maximal tur (och alltså ingen otur alls).

Forskarna sammanfattar sin upptäck så här elegant:

”Även en stor talang blir värdelös mot olyckans raseri.”

Om nu resultaten är korrekta och överensstämmer med verkligheten (det handlar ju trots allt bara om en datorsimulering) kan man ju bli lite nedslagen – åt tur och otur i livet kan man ju inte göra så mycket. Slumpmässiga händelser utanför ens kontroll kan ju per definition vara lite svåra att styra. Eller…?

Här finns det dock lite tröst från annan forskning kring hur man maximerar sina chanser i livet. För, du kan åtminstone på marginalen, öka dina chanser att få tur:

• Skaffa ett större nätverk. Ju fler människor du möter, desto större chans är det att du träffar på ”rätt” person som gör att det plötsligt dyker upp nya möjligheter.

• Vidga dina vyer. Ta en kurs, gå på föreläsningar, läs böcker… Chansen är stor att du lär dig någonting nytt och får idéer som du aldrig annars fått.

• Ta (rimliga) risker. Om du lever ditt liv med både hängslen och livrem kommer inte mycket nytt att hända. Ibland  måste du våga ta steget för att vinna. Tänk som hockeylegendaren Wayne Gretsky: ”Det enda skott du garanterat missar är det du inte vågar skjuta”.

• Var öppen för nya möjligheter. Ibland dyker det upp saker när du minst anar det, saker som ger dig möjlighet att göra något helt nytt och avgörande för ditt fortsatta liv. Ta vara på de tillfällena.

• Var inte rädd för att misslyckas. Att säga nej till saker du vill göra bara för att de verkar svåra är dumt. Vem vet, du kanske trots allt klarar det. Och om du inte gör det första gången, försök igen. Och igen. Det är av dina misstag du lär dig – många av de största landvinningarna genom historien har föregåtts av mängder med misstag.

• Sluta älta. Det är lätt att fastna i ett problem som tycks omöjligt att lösa. Släpp det och gå vidare, det händer oftare än du tror att det efter en tid plötsligt bara dyker upp en lösning. Och om det inte gör det har du ändå inte förlorat någonting – du har ju istället vunnit tid för att göra andra saker.

Skulle inget av ovanstående hjälpa – se då till att omge dig med goda och pålitliga vänner som du kan prata med. Som kan hjälpa dig att ta dig upp på banan igen och gå vidare.

För goda vänner är ju något av den största turen man kan ha här i livet…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.