Högre lön eller mer ledigt – vad väljer du?

Picture

Du får nu två frågor och ska bestämma vad du tror ger dig mest tillfredsställelse: 1) Mer i lön eller mer ledig tid? 2) Vår och sommar eller höst och vinter? Tänk efter en stund innan du läser vidare…

Vi har just gått in i april och de flesta känner väl att äntligen är vintern över och snart så kommer sommaren och då, ja då ska vi verkligen börja njuta av livet. Men är det verkligen så? Och innebär att vi får högre lön (som de flesta väl vill ha) att vi automatiskt känner oss lyckligare?

Svaren på de frågorna är, enligt den forskning som finns, knepigare än man kan föreställa sig:

Vi börjar med frågan om pengar och tid. I en forskningsrapport publicerad i Social Psychological and Personality Science fick nära 5000 personer välja vad de helst skulle vilja ha: mer i lön eller mer ledig tid. Svaren var jämnt fördelade, ungefär hälften valde mer lön och hälften valde mer fritid.

Men det mest intressanta var när deltagarna i undersökning fick följdfrågan varför de gjort sina val. Där svarade de som valt ”tid” i mycket högre grad att det skulle ge dem större välbefinnande och lycka än i gruppen som valt ”pengar”.

Intressant är också att konstatera att ju äldre deltagarna i undersökningen var, i desto högre grad valde de tid framför pengar. Inget konstigt med det, pengar kan säkert kännas som en bristvara när man är ung och tid som en bristvara när man blir äldre.

Nu går vi över till valet mellan vår/sommar och höst/vinter. I en undersökning som presenteras i Psychology Today fick 1600 personer berätta hur de kände sig beroende på vädret (temperatur, sol, vind, nederbörd etc). Det fanns inget samband mellan dåligt väder (kyla, regn…) och hur de i undersökningen mådde. Däremot fanns det en liten övervikt att folk mådde sämre när det var riktigt varmt.

Dessutom tar flest förhållanden slut på sommaren (med en topp i juni) och den månad när flest nya förhållanden uppstår är faktiskt februari! Allt enligt statistik från Facebook (som har järnkoll på hur vi lever).

Så långt forskning och statistik. Men det är inte det som är poängen med det du just har läst. Det vi egentligen vill säga är det här:

Sommar eller vinter? Pengar eller tid? Du ställs varje dag inför val du ska göra, stora som små, eller åsikter du förväntas ha. Andra kommer alldeles säkert att  försöka påverka dig hur du ska välja eller tycka.

Men det är bara du själv som vet vad som är bäst för dig…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.