Humor – rena smörjmedlet för din karriär!

Händer det att du berättar roliga historier på din arbetsplats? Ingen dum idé, den som vågar skämta anses vara mer kompetent, ha bättre självförtroende och högre status, visar ny forskning. Men det finns djupa fallgropar också…

Att skratt är bra för din hälsa är bevisat sedan länge: du utsöndrar färre stresshormoner, du blir kreativare, får bättre minne, bättre relationer, ökat skydd mot en rad sjukdomar och många andra fördelar. En svensk undersökning (Adecco, Glädjerapporten 2014) visar att mer skratt bidrar till ökad lönsamhet och en bättre trivsel på jobbet. Samt att chefer skrattar lite mer (5,6 gånger per dag i genomsnitt) än anställda (5,0 gånger per dag).

Mindre känt är kanske att även den som lockar fram ett skratt har mycket att vinna – inte minst på våra arbetsplatser! Att få folk att skratta kan både bättra på din karriär och vara en viktig ledarkompetens, enligt forskning från Harvard Business School och University of Pennsylvania som presenterades för drygt ett år sedan.

Forskarna lät runt 2300 deltagare bedöma vad de tyckte om personer som skämtade jämfört med allvarliga personer i olika arbetssituationer. Resultaten kan sammanfattas ungefär så här:

• De som skämtade och lyckades få andra att skratta ansågs ha bättre självförtroende, vara mer kompetenta och ha högre status än de som enbart var allvarliga. Bara det faktum att du vågar dra en rolig historia på din arbetsplats visar du att du har gott om självförtroende. Om dessutom omgivningen vrider sig av skratt är din lycka gjord, du höjer ditt anseende och framstår som mycket kompetent – det krävs faktiskt en hel del för att berätta en rolig historia så att folk skrattar.

• De som skämtade och inte lyckades få andra att skratta ansågs ändå ha bättre självförtroende än allvarliga personer och deras kompetens och status påverkades inte. Om ditt skämt faller platt och det inte ens hörs minsta fniss är det alltså ingen skada skedd, även om sånt kan kännas lite pinsamt. Folk kommer ändå att tycka att du visat mod och din status och kompetens kommer inte att ifrågasättas (om du nu inte envisas med att dra dina dåliga skämt i tid och otid, då kanske de tröttnar till slut).

• De som däremot skämtade om olämpliga saker (t.ex. rasistiska och sexistiska skämt) tappade mycket i både status och kompetens. Om folk tar riktigt illa upp när du skämtar ligger du inte särskilt bra till, din omgivning tänker sämre om dig och du uppfattas som mindre kompetent. Kanske lite förvånande betraktas du fortfarande ha gott självförtroende men då handlar det mer om att du anses vara en kaxig dumskalle. Det är nämligen skillnad på skämt och oförskämt… 

Forskarna rekommenderar ändå alla att försöka sig på humor på sina arbetsplatser, även om det är ett risktagande och kan slå fel. Fördelarna uppväger trots allt nackdelarna, under förutsättning att du lyckas undvika de olämpligaste skämten.

Vid Stanford University har man till exempel infört en speciell humor-kurs för blivande ledare. Humor anses vara en mycket viktig ledaregenskap som stärker samhörigheten mellan människor och därför hjälper organisationer att bli både effektivare och mer innovativa. 

Men om du nu inte har en uppsjö av roliga historier på lager att dra vid nästa möte? Ok, då får du här lite experthjälp. Det finns nämligen forskning på det området också! Oxford University har, helt seriöst(?), utsett världens tio roligaste historier. Här bjuder vi på ett smakprov:

En liten pojke kommer in i en frisersalong. ”Det där är världens dummaste barn”, viskar frisören till sin kund. ”Jag ska visa dig varför”. Frisören kallar till sig pojken och håller fram båda sina händer. I den ena handen har han en 20-kronorssedel, i den andra två femkronor. ”Nu får du välja”, säger han till pojken. Pojken tar snabbt femkronorna och går därifrån. ”Vad var det jag sa, han lär sig aldrig”, säger frisören. När kunden gått får han syn på pojken som just kommer ut från en godisaffär med en stor glass i handen. ”Får jag fråga dig en sak”, säger kunden. ”Varför tog du femkronorna istället för tjugokronorssedeln?” Pojken svarar blixtsnabbt: ”Ja, men det är ju självklart. Den dag jag tar tjugokronorssedeln är ju leken över”.

Skrattade du? Inte? Ingen skada skedd. Enda risken är väl om du är frisör och känner dig förolämpad. Då är det nog klippt för oss…

PS. Den som vill läsa resten av världens roligaste historier kan göra det här.

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.