Några enkla(?) råd till dig som vill lyckas med något viktigt

Picture

Hur agerar du när du står inför en stor och viktig uppgift? När omgivningens förväntningar är skyhöga? För att inte tala om dina egna förväntningar…? Då är det kanske dags att du börjar tänka om dig själv – som coach för ett elitidrottslag!

Anta att du är VD för ett företag eller chef för en avdelning. Du ska just berätta för dina medarbetare att det är dags att sjösätta ett stort projekt, en lansering av en ny produkt, en sammanslagning med ett annat företag eller något annat som är väldigt viktigt för er fortsatta existens. Du vet att du måste ha alla med dig om ni ska lyckas. Du vet också att du bara har en chans, det du säger måste bli rätt med en gång. Och du kan genast känna förväntningarna när du samlar personalen. Hur gör du?

Det finns de som ständigt är i just den situationen – tränare och coacher för elitidrottare, speciellt inom de stora lagidrotterna. Varje match kanske inte är ”do or die”, men när det kommer till de avgörande matcherna, de stora finalerna, gäller det att plocka fram det allra bästa hos laget.

En som har funderat på det här är Hendrie Weisinger, amerikansk psykolog och basketfantast. Han har i Psychology Today delat med sig av de ledarskapsråd han har till idrottscoacher: Hur får man ett lag att prestera som bäst när det verkligen gäller. Hur får man människor att vara på topp på beställning?

Här är hans bästa råd. På något sätt tror vi att de fungerar lika bra även utanför idrottens värld:

Försök inte överträffa er själva – försök bara göra ert allra bästa. Ingen presterar bra under galgen så ju mindre press du kan lägga på dina spelare (medarbetare), desto större chans har att ni lyckas. Om du försöker intala dina spelare (medarbetare) att de ska prestera bättre än de gjort tidigare ber du om problem. Den som känner för mycket press blir lätt nervös och gör misstag av bara den orsaken. Om alla gör sitt allra bästa borde det räcka långt.

Fokusera på processen – inte resultatet. Få dina spelare (medarbetare) att ”glömma” vad det är ni vill uppnå, och låt dem helt fokusera på det som ska göras. Om alla gör sitt jobb och fokuserar på sin uppgift kommer laget (medarbetarna) att fungera optimalt. Och då brukar också resultatet blir mycket bra.

Tänk att det bara är en helt vanlig dag på jobbet. Det kan låta märkligt, men ju större ert mål är, desto viktigare är det att få målet att verka helt självklart. Tänk efter, om du säger till dina spelare (medarbetare) att ”det här är svårt och du kommer att behöva prestera bättre än du någonsin gjort”, hur tror du att mottagaren tänker då? Jämför det med om du säger att ”det här kan du, gör bara lika bra som du brukar”. I vilken av de två situationerna tror du att din spelare (medarbetare) känner sig lugn och trygg med det han/hon ska åstadkomma? Självförtroende kan skapa underverk…

Påminn om tidigare lyckade händelser. Det är få saker som känns mer motiverande än känslan av att ha lyckats förut. Ni har säkert gjort bra ifrån er tidigare, glöm inte att påminna dina spelare (medarbetare) om de tillfällena. Återigen – bygg självförtroende!

Uppmuntra, inspirera, peppa. Glöm det där med att ”hälsan tiger still”.  Alla vill höra att de gör ett bra jobb. Alla vill få hjälp när det tar emot. Och alla vill bli sedda. En ledares viktigaste uppgift är att plocka fram det bästa hos sina spelare (medarbetare).

Och för tusan, se till att ha roligt. Det finns hur mycket forskning som helst som visar att de som trivs och känner glädje med det man gör också presterar bättre. Att ha roligt när man spelar (jobbar) är så nära en garanti för att lyckas man kan komma.

Hendrie Weisinger tänkte närmast på idrottens värld när han skrev sina råd. Men visst skulle de också kunna gälla på ditt arbete, eller varför inte i ditt privatliv. Vi är ju alla coach för några andra när allt kommer omkring, om inte på jobbet så i alla fall bland vänner eller familj.

PS. Det finns alldeles säkert fler saker man bör tänka på för att lyckas. Men vi tycker att det här räcker mer än nog, vi vill verkligen inte överträffa oss själva…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.