Nu är det bevisat: Ett gott skratt förläng… förbättrar livet!

Skrattar du ofta (och gärna) på ditt arbete? Grattis, då har du bättrat på dina förutsättningar att göra ett bra jobb! Skratt är nämligen rena mirakelmedicinen för ditt tänkande, visar forskning…

Om du skulle få frågan vilka åtgärder du behöver ta till för att öka din kreativitet, bli bättre på att lösa problem eller lära dig nya saker är knappast ”att skratta mer” det första som dyker upp i din hjärna, eller hur? Vad är det för mening att gå omkring och garva dagarna i ända, kanske du tänker? Då är det hög tid att tänka om.

I höstas utkom boken ”Småle, Fnissa, Skratta” av psykologen Lena Dur Högnelid och den handlar, som titeln antyder, om betydelsen skrattet har för människors välbefinnande både på och utanför arbetet. För du kan vinna många fördelar i ditt liv om du har förmågan att skratta ofta:

Skratt hjälper dig att etablera, befästa och upprätthålla relationer… Skratt påverkar ditt humör, din entusiasm, din energi, din inspiration… Skratt kan påverka ditt självförtroende (det du tror om din förmåga att klara av olika saker) och din självkänsla (vad du tycker om dig själv i stort)… Skratt hjälper dig att klara av och minska stress bättre… Skratt är bra för ditt hjärta och kan sänka blodtrycket… Bara för att nämna några av de positiva effekter ett (eller helst flera) gott skratt har.

Men skratt kan också påverka din kognitiva förmåga, alltså ditt tänkande. När du bränner av ett riktigt skrattfyrverkeri händer det stora saker i din kropp. Intensiva sammandragningar i bålen, där diafragman (mellangärdet) pressar upp stora mängder luft genom strupen. Även andra magmuskler och ryggmuskler aktiveras och är ditt skratt riktigt intensivt är nästan varenda muskel i din kropp igång, inte minst alla dina ansiktsmuskler. Din energinivå går upp och din vakenhet ökar. Samtidigt avsöndras en rad kemiska ämnen – stresshormoner, endorfiner, serotonin, dopamin – i din hjärna.

Vi ska inte bli för vetenskapliga, men denna både fysiska och mentala explosion gör att du knappt ser och hör vad som händer runt omkring dig och du stänger av i stort sett alla tankar du hade innan du började skratta, vare sig du ville det eller inte. När du sedan lugnat ner dig inträffar det fantastiska – dina tankar skärps på en rad områden:

• Din kreativitet ökar.
• Du blir bättre på att lösa problem.
• Din inlärningsförmåga stärks.
• Du blir mer flexibel.
• Ditt får lättare att komma ihåg saker.
• Din koncentrationsförmåga och uppmärksamhet ökar.

Dessutom verkar det som att effekten sitter i under flera timmar, kanske upp till ett dygn om du skrattar ofta. Ganska bra betalt för att göra något så enkelt som att skratta, eller hur?

Lena Dur Högnelid ger i sin bok många exempel på forskning som visar på denna tankeskärpning, bland annat ett experiment hon själv utfört. Ett antal personer fick titta på en känslomässigt svår och upprörande scen från tv-serien ”Glappet” medan andra fick se en sketch från Monty Phytons ”Ministry of Silly Walks”. Därefter fick personerna lösa diverse problem. Resultatet? Ja, du har gissat rätt – de som sett humorsketchen var signifikant bättre på att lösa uppgifterna.

Ett gott skratt kanske inte förlänger livet (vi har i alla fall inte hittat någon forskning som bevisar detta). Men ett gott skratt verkar kunna förbättra livet, och det är väl ändå inget att skratta åt?

Eller så är det just det!

 

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.