Så du tror att du kan göra flera saker samtidigt…?

Picture

 
Klarar du av att köra bil samtidigt som du sköter ett jobbsamtal på mobiltelefonen? De flesta av oss skulle nog svara ja på den frågan (i alla fall om vi har handsfree). Men det korrekta svaret är – inte en chans! Ingen klarar detta!

Mer om detta om en stund. Först, förmågan att kunna hantera flera saker samtidigt spelar en viktig roll i dagens samhälle, inte minst på arbetsmarknaden. Ofta läser vi i jobbannonserna att ”kunna hålla flera bollar i luften samtidigt är en förutsättning för jobbet” eller liknande formuleringar. Att kunna göra flera saker samtidigt – multitasking (det finns tyvärr ingen bra svensk översättning) – betraktas som en eftertraktad egenskap hos dagens ledare.

Men är det egentligen så lyckat att premiera multitasking? Mängder av forskning visar att så inte är fallet. Snarare handlar det om att vi blir mindre effektiva när vi gör flera saker samtidigt , kvaliteten blir sämre och det tar längre tid att slutföra varje sak. Vi blir dessutom mer stressade, tröttare och till och med lite lite dummare.

Fast, för att ytterligare komplicera tillvaron, så finns det faktiskt tillfällen när multitasking kan vara till nytta för oss. Det är nämligen skillnad på multitasking och multitasking…

Den mänskliga hjärnan kan bara fokusera på en sak i taget, hur gärna vi än tror motsatsen. Man kan likna den del av hjärnan som sköter det medvetna tänkandet med en ficklampa i ett mörkt rum. Du kan rikta ficklampan mot en punkt och klart urskilja alla detaljer men så fort du riktar om den mot en annan punkt försvinner ditt fokus från den första punkten. Eller också dröjer du dig i tanken kvar vid den första punkten men då uppfattar du inte mycket av den andra.

På samma sätt är det när din hjärna ska koncentrera sig när du arbetar. Den är ett lydigt redskap när du ber den att formulera det där viktiga mejlet du måste få iväg så fort som möjligt. Men om du mitt i processen svarar i telefonen när det ringer (oj, viktigt samtal!) får din hjärna problem – den kan tyvärr inte prata i telefon samtidigt som den formulerar ditt mejl.

Att genomföra två saker samtidigt, där det krävs stor mental kapacitet, t ex att skriva ett mejl och prata i telefon, är i det närmaste omöjligt om du vill ha någon form av kvalitet i det du gör. Bägge sakerna kräver nämligen din fulla uppmärksamhet och konkurrerar om samma resurser i hjärnan.

Resultatet blir i bästa fall ett okoncentrerat telefonsamtal där du inte minns särskilt mycket om vad som sades eller ett luddigt formulerat mejl, men förmodligen blir det ingenting alls. Annat än slöseri med tid och energi. Dessutom tappar du ytterligare tid när du avslutat samtalet och ska börja om med ditt mejl, det krävs många minuter innan du är uppe i samma nivå som när du blev avbruten. Vilket kan göra dig stressad. Vilket i sin tur kan göra att du försöker göra ännu fler saker samtidigt för att ”hinna med”. Vilket leder till att du tappar ännu mer tid. Vilket… ja, du förstår nog.

I vår strävan efter att hinna med så mycket som möjligt tror vi att vi blir effektivare om vi gör många saker samtidigt. Det verkar ju onekligen logiskt, kan vi göra flera saker på samma tid som en så sparar vi ju tid. Vad vi då inte märker är att varje sak tar mångdubbelt mer tid än det skulle ha gjort om vi bara hade fokuserat på en sak i taget. Dessutom blir de inte lika bra utförda. Multitasking är för det mesta alltså en ”loose-loose”-aktivitet.

Det finns dock tillfällen när vi kan göra två saker på samma gång. Men då krävs det att det är minst en automatiserad sak (helst bägge två) inblandad, dvs sådant vi är vana att göra utan närmare eftertanke. T ex lyssna på musik och träna, vika ihop tvätt och titta på tv, prata i telefon och köa i snabbköpet… Men redan en sådan enkel sak som att prata i telefon och betala i snabbköpet kan ställa till det för oss (vad var nu koden till betalkortet?, hur mycket sa du att det kostade?, förlåt jag hörde inte jag pratade med kassörskan…).

Så till frågan i ingressen. Du klarar inte av att köra bil samtidigt som du har ett jobbsamtal på mobilen av den enkla anledningen att du faktiskt inte gör de bägge sakerna samtidigt – vi har ju redan konstaterat att det är omöjligt. I stället byter du hela tiden fokus från bilkörning till samtal, tillbaka till bilkörning, samtal, bilkörning osv. Allt sker med snabba intervaller – ena sekunden har du din mentala ”ficklampa” på vägen och dina medtrafikanter, nästa sekund har du riktat ”ficklampan” mot den du pratar med för att sedan byta igen.

Det finns alltså bara ett sätt att bli effektiv, både på jobbet och på vägen – sluta multitaska!

PS. Den som är intresserad av ämnet kan läsa artikeln ”The 7 Laws of Multitasking”, skriven av psykologen och matematikern Jim Stone på psychologytoday.com.

PPS. Den som är intresserad av vad en känd svensk sångerska tyckte om distraherade chaufförer redan på 50-talet kan lyssna på detta:

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.