Så hjälper du din hjärna att fatta kloka beslut

fatta kloka beslut

Händer det att du fattar viktiga beslut i slutet av en jobbig arbetsdag? Det är inte alltid så bra, visar ny forskning…

Att vi blir trötta när vi ägnar oss åt långvarigt och tungt fysiskt arbete kan vi nog alla förstå. Och vi inser säkert också att våra muskler behöver en ordentlig vila innan det är dags att fortsätta.

Ungefär samma sak gäller även för intensivt tankearbete, till exempel när vi försöker hitta lösningar på svåra problem eller ska fatta avgörande beslut. Efter ett antal timmar är hjärnan trött och behöver ta igen sig för att kunna fungera optimalt. Tyvärr förstår vi då inte alltid att det är dags att vila, vilket kan resultera i mindre lyckade beslut.

I en forskningsrapport som presenterades i Current Biology i augusti tror sig forskare ha hittat förklaringen till varför vi tar sämre beslut när vi är trötta. Sedan tidigare har man vetat att en viss del av hjärnan, prefrontala cortex (PFC), spelar en viktig roll för bland annat vår förmåga att planera, lösa problem och fatta beslut.

Forskarna lät en grupp försökspersoner ägna sig åt uppgifter som krävde hårt tankearbete under en arbetsdag. En annan grupp fick betydligt lättare uppgifter. Samtidigt mättes olika funktioner i hjärnan. Forskarna upptäckte, mycket förenklat, att i den första gruppen ökade produktionen av vissa kemiska ämnen i PFC som försämrade dess funktion och gjorde deltagarna trötta. Ämnena samlades så att säga på hög och ju längre hjärnan fick jobba för högtryck, desto mer av ämnena bildades. Vilket i sin tur gjorde att det krävdes ännu mer koncentration och energi för att få ordning på tankarna. I den andra gruppen med lättare uppgifter hittade man ingen sådan ökning.

Men kanske mer intressant (för oss som inte är forskare) var hur personerna i den första gruppen reagerade när tröttheten satte in under arbetsdagens slut. De valde enklare och snabbare lösningar och beslut samt brydde sig mindre om att deras val skulle vara så bra som möjligt. Man skulle kunna säga att hjärnan blivit för trött för att orka jobba fram optimala lösningar och i stället följde minsta motståndets lag.

Enligt forskarna är det då bara en sak som hjälper – fatta aldrig några viktiga och avgörande beslut när du är mentalt uttröttad, utan unna dig först en god natts sömn.

Så hur är det nu, brukar du fatta viktiga beslut i slutet av en intensiv och jobbig arbetsdag? Tänk då på följande: Ett snabbt beslut idag är ofta sämre än ett klokt beslut imorgon…

VILL DU UTVECKLA DITT LEDARSKAP? Vi har många olika program – både individuellt och i grupp.

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.