Så lyckas du med dina mål, enligt ny forskning

Har du svårt att nå dina långsiktiga mål? Då kanske det beror på att du egentligen inte gillar det du måste göra för att nå målen, visar ny forskning…
 
Det har nu gått tre månader sedan nyårsafton. I Sverige räknar man med att var femte kvinna och var åttonde man passade på att avlägga ett nyårslöfte, det blir i runda siffror drygt tre miljoner löften om att gå ner i vikt, träna regelbundet, ta den där kursen i spanska eller något annat åtråvärt.
 
Men det är många som misslyckas. I Sverige pågår just nu ett forskningsprojekt på Stockholms Universitet för att ta reda på hur många svenskar som klarar av att hålla sina löften och hur man maximerar sina chanser att lyckas. Vi återkommer med resultatet när projektet är klart.
 
Under tiden kan vi berätta om en studie som presenteras i Personality and Social Psychology Bulletin. Där har forskarna hittat något mycket intressant – det ser ut som att det inte är målet i sig (gå ner i vikt, träna…) som motiverar oss att fortsätta. Det handlar snarare om att vi måste ha roligt under vår resa mot målet.
 
Forskarna frågade personer som tränade på gym om hur rolig de tyckte att träningen var och hur viktigt det var att vara i fysisk bra form. Sedan mätte de hur ofta och hur länge personerna tränade. Det visade sig att de som tränade mest och längst också var de som som sade sig ha roligast under träningen. De som hade prioriterat att det var viktigt att vara i fysisk topptrim var inte lika flitiga i sin träning.
 
I en liknande studie frågade man studenter hur roligt det var att studera samt hur viktigt det var att de lyckades bra med studierna. Även här var de flitigaste studenterna de som som tyckte att själva studierna var roliga, de studerade betydligt mer än de som tyckte att det var viktigast att lyckas.
 
Slutsatsen forskarna drar är ungefär den här: Det är inte det långsiktiga målet i sig som ger oss motivation och kraft, det är att vi förmår njuta av de dagliga aktiviteterna på resan mot målet som avgör om vi lyckas.
 
Tycker du inte om att jogga eller gå på gym för att få bättre kondition och hälsa är det liten idé att göra det. Hitta något annat som känns kul och dessutom ger dig önskad effekt. Det finns massor att välja bland om du tänker efter, så något borde passa.
 
På samma sätt kan du tänka om ditt arbete. Sträva efter att göra så mycket som möjligt av det du tycker är kul. Nu är det väl få förunnat att ha ett jobb där man kan bestämma själv vilka arbetsuppgifter man ska göra. För de flesta innehåller jobbet en del trista, men ack så viktiga, saker.
 
Då får du ta till det klassiska knepet: Gör det tråkiga först – så har du det roliga att se fram emot…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.