Släpp vädret – tänk så här istället!

Picture

Vi har just upplevt det sämsta majvädret på över 50 år. Nederbördsrekord har slagits. Solen verkar enbart ha lyst med sin frånvaro. Och inte en riktigt varm dag har vi haft. Många har irriterat sig på det dåliga vädret, men det påverkar inte bara ditt humör – det kan också innebära lågtryck för dina prestationer på jobbet.
Biometeorologi är en färsk forskningsgren som kartlägger kopplingarna mellan väder och hälsa, både fysisk och mental. I länder som USA, England, Frankrike och Tyskland är biometeorologi ett vedertaget begrepp, I Sverige ligger vi ännu lite lågt med att förklara samband mellan väder och människors välbefinnande.

Kort går biometeorologi ut på att ljus, lufttryck, vind, värme, kyla, åska och andra väderfenomen kan få oss att må både bra och dåligt. Vid vackert väder minskar sömnbehovet, vi får snabbare reaktionsförmåga och arbetslusten ökar. Ett djupt lågtryck, däremot, kan ge upphov till både ledvärk och huvudvärk, vi blir tröttare och får sämre reaktionsförmåga, vi blir mer irriterade och nedstämda. Vi får helt enkelt sämre förutsättningar att fungera bra och prestera på topp.

Eftersom du tyvärr inte kan förändra vädret (nu pratar vi inte om den globala uppvärmningen!) är det väl bara att acceptera att det kan kännas trist och tungt, att motivationen kanske tryter och inspirationen har svårt att infinna sig?

Eller inte…?

Fokuserar du för mycket på saker du inte kan göra något åt spiller du bara värdefull tid och riskerar att bli handlingsförlamad. Det gäller inte bara dåligt väder, det kan lika gärna vara en arbetskollega du irriterar dig på, ett beslut som går dig emot, en förändring på jobbet du inte önskar eller något annat du inte råder över.

Det du istället ska ägna din energi åt är dina egna tankar om dig själv. När det känns tungt och trist behöver du en knuff framåt, några peppande ord, lite uppmuntran. Kan du inte få det från din omgivning kan du i alla fall ge det till dig själv.

Som lite hjälp på traven får du här ett antal kloka påståenden som både kända och okända tänkare delat med sig av. Vi har satt dem i ett sammanhang eller tillstånd där du kanske befinner dig just nu eller i en snar framtid.

Lite uppmuntran. Inget annat.

Om du inte vågar försöka för att du är rädd för att misslyckas:
“De enda skott som du garanterat missar är dem du inte vågar skjuta.” Wayne Gretzky, ishockeylegendar.

Om du ändå försöker men tycker att du misslyckas hela tiden:
“Jag har misslyckats gång på gång på gång i mitt liv. Det är därför jag blev framgångsrik.” Michael Jordan, basketstjärna.

Om du har svårt att komma igång med saker du vill göra:
“Livet är det som händer när du är fullt upptagen med att göra upp planer.” John Lennon, musikikon.

Om du tycker att det är för sent eller du är för gammal för att göra något du verkligen vill göra:
“Den bästa tiden att plantera ett träd är för 20 år sedan. Den näst bästa tiden är nu.” Kinesiskt ordspråk.

Om du har svårt att uppskatta andras insatser och ge beröm:
“Folk kommer att glömma vad du har sagt, folk kommer att glömma vad du har gjort, men folk kommer aldrig att glömma hur du fick dem att känna sig.” Maya Angelou, författare.

Om du har svårt att tro på din egen förmåga:
“Vare sig du tror att du kan eller tror att du inte kan, har du förmodligen helt rätt.” Henry Ford, bilbyggare.

Om du är rädd att få kritik:
“Det finns bara ett sätt att undvika kritik: gör ingenting, säg ingenting, var ingenting.” Aristoteles, filosof.

Om du anser att det är andras fel att ditt liv inte är så bra som du vill:
“När du tar tag i ditt liv och förstår att det är du själv som styr det händer en fruktansvärd sak – du har inte längre någon att skylla på.” Erika Jong, författare.

Om du tycker att det inte är någon idé att lära dig något nytt:
“Utbildning kostar pengar. Okunskap är ännu dyrare.” Sir Claus Moser, vetenskapsman.

Om du ifrågasätter värdet av ännu en förändring på ditt jobb:
“När du alltid gör som du brukar, får du de resultat du alltid har fått.”

Kanske något att tänka på nästa gång lågtrycken drar in i ditt liv?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.