Test: Så lång tid tar det att byta en vana

Picture

Hur lång tid tar det egentligen att ändra en dålig vana till en bättre? En vecka? En månad? Ett halvår? Eller ännu längre?
Det finns bara ett sätt att ta reda på detta – att testa själv. Jag lovar därför, med start idag, att börja med att byta mina dåliga vanor mot bättre. En efter en. Mer om detta längre ner…

Så här en knapp månad in på det nya året är det säkert många som brottas med sina nyårslöften att börja träna, äta sundare, stressa mindre eller vad det nu kan vara. Alla som försökt vet att det kan vara både jobbigt och tar tid att ändra ett beteende som är djupt rotat sedan många år. Risken att den “gamla vanan” tar över efter några veckor är stor.

Eller – är det bara därför att vi tror att det är svårt och tar tid, som det också blir svårt och tar tid?

En som lutar åt det senare alternativet är Micael Dahlén, ekonomiprofessor, föreläsare och författare. För ett år sedan gav han sig själv nyårslöftet att ändra 40 vanor under det kommande året. Alltså nästan en ny vana per vecka: börja cykla, lära sig laga ordentlig mat, börja med yoga, dricka vatten före maten, äta broccoli dagligen, läsa tidningen varje morgon… Nu är han i mål och konstaterar att det faktiskt är möjligt:


– Det gick, jag blev glatt överraskad, säger Micael Dahlén till Uppsala Nya tidning (hela artikeln hittar ni här).

Men är det verkligen så enkelt?  Vad säger t.ex. forskningen om hur lång tid det tar att ändra en vana? En snabb titt på internet ger oss detta:

• På 1950-talet observerade Maxwell Maltz, en amerikansk plastikkirurg, att det tog åtminstone 21 dagar för patienterna att bli vana med sina nya utseenden. Han gav 1960 ut en bok i ämnet som blev en bestseller med över 30 miljoner sålda exemplar. Sedan dess är det blivit någon sorts “norm” att 21 dagar skulle vara den magiska gränsen för att ändra en vana.

• En annan studie, gjord av pyskologen Phillippa Laly och publicerad i European Journal of Social Psychology 2009, gav ett delvis annat resultat. 96 försökspersoner fick i uppgift att ändra en vana de själv valt. I genomsnitt tog det 66 dagar för deltagarna innan de kände att det nya beteendet kom automatiskt. Men det var stor skillnad. De som hade valt en enkel vana (t.ex. att dricka en flaska vatten till lunch varje dag) ansåg sig ha etablerat den nya vanan redan efter 18 dagar. De som valde lite mer utmanande (t.ex. jogga femton minuter varje dag) fick hålla på längre, upp till 254 dagar.

Så till mitt löfte att byta mina dåliga vanor mot bättre. Jag gör som Micael Dahlen och satsar på en ny vana varje vecka. Så här ser mitt första löfte ut:

Vana #1: Äta lunch varje dag.

Frukost och middag är inget problem, där äter jag gott och varierat varje dag. Men lunchen är ett sorgebarn. Ofta hoppar jag över den helt. Eller så blir det två minuter framför kylskåpet då en bit ost, ett par överblivna köttbullar och kanske en klick majonäs åker in i munnen och en snabb kaffe på det. Vilket ofta resulterar i ett nytt kylskåpsbesök någon timma senare… Inte bra! Från och med nu ska lunchen både tillagas och avnjutas i lugn och ro. Varje dag. Wish me luck!

Jag kommer att berätta om hur det går, samt välja en nya vana, varje vecka här på bloggen. Dessutom presentera en hel del fakta, forskning och tips om hur vanor styr oss samt hur vi kan ta kontrollen över dem.

PS. Någon som känner sig sugen att hänga på?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.