Vill du lyckas med mera? Ta en paus, gärna flera!

Brukar du jobba koncentrerat timmar i sträck? Då kommer här ett förslag som med stor sannolikhet gör dig betydligt effektivare och får dig att må bättre – ta en paus då och då och gör något helt annat…

De flesta av oss vet av egen erfarenhet att fysiskt ansträngning (t. ex. när vi tränar hårt eller håller på med kroppsarbete) också innebär att vi behöver vila med jämna mellanrum för att kunna fortsätta prestera på topp. Musklerna behöver helt enkelt ta igen sig en stund.

På samma sätt är det när du ägnar dig åt intensivt tankearbete, men nu är det din hjärna som behöver en kort timeout. Det är prefrontala cortex, den främre delen av din pannlob, som börjar bli trött. Den delen av hjärnan styr bl. a. problemlösning, uppmärksamhet och omdöme samt har en viktig funktion för ditt arbetsminne.

Meg Selig, amerikansk ledarskapsexpert som specialiserat sig på våra vanor och hur vi kan ändra dem, går i Psychology Today igenom vad modern forskning lär oss inom området. Här är hennes fem fördelar med att ta flera och korta pauser (och gärna röra på dig en stund) när du ägnar dig åt tankearbete:

Du blir mer produktiv, kreativ och engagerad. Forskare vid Stanford University har visat att kreativiteten ökar om du t. ex. tar en kort promenad (gärna utomhus, men inomhus fungerar också). Även ditt engagemang stärks när din hjärna får vila en stund och engagemang har stor betydelse för hur bra du presterar.

Ditt minne stärks och din inlärningsförmåga ökar. Ingen kan väl protestera mot att sömn är bra för att vi ska fungera. Men nu visar forskning, presenterad i Sceintific American, att även en stunds ”hjärnvila” i vaket tillstånd fungerar på samma sätt. Det verkar som att din hjärna får chansen att på egen hand gå igenom vad den just lärt sig och varit med om.

Du blir mer fokuserad. Tvärt om mot vad man skulle kunna tro kan korta avbrott när du gör något annat öka ditt fokus och göra det lättare att nå dina mål. Ett forskarlag vid University of Illinois lät fyra grupper utföra uppgifter framför datorer under en timme. En av grupperna blev under arbetet dessutom utsatta för ett par kortare avbrott de de skulle utföra andra (enkla) uppgifter. Den gruppen klarade också de ursprungliga uppgifterna allra bäst. Forskarna menar att om du ska arbeta med något svårt och utmanande som kräver din fulla uppmärksamhet avtar din förmåga snabbt. Men om du får vila från uppgiften då och då klarar du bättre av att förbli fokuserad. Men avbrotten måste vara enkla att utföra (så att hjärnan får vila) och dessutom inte när du är mitt uppe i ett “flow” (då blir det bara ett störande avbrott).

Du blir bättre på att fatta beslut. I ett forskningsprojekt (som bl. a. nobelpristagaren Daniel Kahneman berättat om) studerades ett stort antal domare när de skulle besluta om villkorlig frigivning av dömda brottslingar. I början av varje arbetspass vägde domarna noga vad som talade för och vad som talade emot och i runt hälften av fallen beviljade de villkorlig frigivning. I slutet av arbetspasset var den siffran nere i nästan noll! Forskarna drar slutsatsen att domarna blev ”besluts-trötta” och därför valde det enklaste, att säga nej. Kanske inte en bra strategi när det gäller så viktiga frågor.

Du mår bättre och får bättre hälsa om du rör på dig en stund. Du visste säkert redan att om vi rör på oss mer mår vi också bättre. Vad du kanske inte visste är att även bara fem minuters promenad, stretching, gympa eller vad du nu föredrar varje timma på ditt kontor förbättrar din hälsa avsevärt. Mängder av forskning visar att risken för hjärtsjukdomar, diabetes, depression och massor av andra sjukdomar minskar.

Så – koppla regelbundet bort din pannlob några minuter under din arbetsdag. Den behöver vila för att du ska kunna göra ditt bästa.

PS. MISSA INTE NYA LEDARSKAPETS FRUKOSTMÖTE 9 MAJ: ”Skapa resultat och må bättre”. LÄS MER / ANMÄLAN

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.