Zlatans 10 budord – för dig som vill lyckas med det du gör

Gillar du utmaningar? Har du gott självförtroende? Jobbar du hårt för att nå dina mål? Har du lätt till skratt? Grattis – då har du faktiskt väldigt mycket gemensamt med Zlatan Ibrahimovic…

Att Zlatan är en av världens bäste fotbollsspelare vet väl alla. Men att Zlatan nu också ha gett sig in i ledarskapsbranchen kanske kommer som en nyhet. I fredags la han i alla fall ut ett antal goda råd – till alla som vill lyckas med det de håller på med – på Manchester Uniteds Instagramsida.

I tio filmsnuttar delar Zlatan med sig av sin visdom och sina erfarenhet. Och nog verkar det som att han har en hel del att komma med när det gäller personligt ledarskap. Här är ”Zlatans 10 budord” med våra egna kommentarer under. Vi har valt att återge dem på engelska eftersom några av dem är lite knepiga att översätta… (Längst ner finns en länk för de som är intresserade att se filmsnuttarna själva):

1. Smile more! Smile because you make other people happy and you look happy. But the smile needs to be a real smile!
Så tycker vi i Nya Ledarskapet: Det finns massor av vetenskapliga belägg för att leenden och skratt är bra för oss: det minskar stressen, stärker immunförsvaret, främjar gruppsammanhållning, mildrar oro och rädsla, gör oss på bättre humör… för att bara nämna några. Ett gott skratt kanske förlänger livet – men helt säkert förbättrar det livet.

2. Enjoy life! Because life can be short, can be long… but make sure to enjoy it because life is beautiful.
Så tycker vi: En vanlig uppfattning är att framgångar i t. ex arbetslivet (nytt bättre jobb, högre lön…) skapar lycka. Så är det till en viss del men det är också en övergående fas, efter ett tag har vi vant oss och lyckan avtar. I stället pekar modern forskning på att det faktiskt är lyckan som kommer först – människor som har förmågan att njuta av livet har i högre utsträckning också framgång i det de gör.

3. Don´t be too serious. Because if you all be too serious… people may think something different about you. So make sure you joke, smile, have fun, give people energy… So don´t be too serious.
Så tycker vi: Att vara seriös med det man gör kan aldrig vara fel. Men mellan stunderna av allvar måste vi kunna kunna ha lite roligt. Eller helst mycket roligt. Det finns en hel del forskning som visar att om medarbetarna har kul på jobbet ökar både kreativiteten och lönsamheten. För att inte tala om trivseln…

4. Practice, practice and practice! Because without practice you can not become what you want in what ever you want so… make sure you practice, just like I do. Practice!
Så tycker vi: Att bli en av världens bästa (i vad det än gäller) kräver förmodligen en stor dos talang. Men oavsett talang – ingen blir riktigt bra utan att öva. Mycket! Det gäller fotboll såväl som allting annat, t.ex. att bli en bra chef och ledare. De flesta forskare verkar vara överens om att medfödda egenskaper spelar en viss (ibland stor) roll men att det dessutom krävs massor av övning för att verkligen behärska ett område. Och att det kan räcka mycket långt med bara vilja och uthållighet…

5. Work hard! Because when you work hard everything comes back to you. Whatever you want to be – work hard – because it shouldn’t´t be easy. We don’t like it the easy way, we like it the hard way.
Så tycker vi: En av de viktigaste egenskaperna för att nå framgång är förmågan att vilja anta utmaningar samt vara uthållig. En hel del forskning pekar på att det är när man ger sig i kast med sådant som ligger precis över gränsen för vad man klarar av så har man störst chans att förbättra sig. Att inte alltid välja “den säkra vägen” utan att då och då försöka även med sådant som man inte vet om man klarar av är bästa sättet att växa och utvecklas. Om du misslyckas är det bara att försöka på nytt – work hard var det ju…

6. Master your man stare! I have mine, make sure you find yours. I guess people will be afraid of you… (Här verkar Zlatan mena ”en stenhård blick”, för att förstå kanske det är bäst att titta på filmerna i länken nedan).
Så tycker vi: Nja, att stirra ner sin omgivning kanske funkar i situationer där vi vill få vår omgivning att frukta oss. Men det är kanske inte rätt metod på arbetsplatser, i hemmet eller bland vänner… Men ändå – vårt kroppsspråk är en minst lika viktig förmedlare av information och känslor som när vi pratar: kroppshållning, gester, ansiktsuttryck och även blickar. En stadig ögonkontakt inger en känsla av självsäkerhet, vilket ofta kan vara en fördel i t.ex. möten och förhandlingar.

7. Be brilliant! Why do it normal? Why do it more than normal? Do it brilliant – because we want to be brilliant in whatever we do. People will remember ”brilliant”!
Så tycker vi: Vem vill inte vara enastående och fantastisk? Men tyvärr är det få förunnade. Tvärtom, om vi alltid sätter upp orimligt höga krav riskerar vi att alltid misslyckas. Vilket ofta innebär att vi ger upp innan vi ens försökt. Bättre är då att försöka vara ”brilliant” på sin egen skala, så att det finns en rimlig chans att uppnå det man vill. Alltså ”be brilliant – your way”.

8. Look after your family! What ever happens, the family will always be there so make sure you take care of your family from day one until the end, because they are the important ones. So whatever else somebody says is not important. But what your family says is important. So make sure you take care of them.
Så tycker vi: Naturligtvis finns det inga viktigare människor i våra liv än våra nära och kära. Vilket inte betyder att vi inte kan hysa varma känslor även för resten av jordens befolkning.

9. Have respect and gain respect! Once I learned in my life when I met Fabio Capello (Zlatans tränare i Juventus) he said to me: You don´t ask for respect, you get your respect. So make sure you also get your respect.
Så tycker vi: Respekt kan du aldrig få, be om, räkna med, kräva… Respekt är något du förtjänar genom dina handlingar och att du även visar din omgivning respekt.

10. Be confident! What ever you do, you need to believe in yourself. You need to have confidence for what you are doing. Or else it will be very difficult. So be confident!
Så tycker vi: Att ha ett gott självförtroende leder inte automatiskt till att man lyckas bättre. Däremot visar forskningen att ett gott självförtroende gör att vi bryr oss mindre om våra misslyckanden och på så sätt vågar och orkar fortsätta. Ett gott självförtroende ”lurar” oss alltså att försöka på nytt trots motgångar. Vilket självklart ger oss större chans att lyckas så småningom.

Vad tycks? Zlatan är Zlatan – någon som hade trott något annat?

PS. På sportsajten Espn kan du se Zlatans tio råd:
http://www.espnfc.com/blog/the-toe-poke/65/post/3062891/how-to-be-more-like-zlatan-ibrahimovic-reveals-keys-to-success

Du kan också gå till Manchester Uniteds Instagramkonto (men då får du scrolla ner en bit):

https://www.instagram.com/manchesterunited/

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.