“Som ledare vågar jag nu fatta beslut som jag inte gjort tidigare”

Lotta ZetterqvistFör ett drygt halvår sedan började Lotta Zetterqvist, verksamhetschef på Tjejzonen, i Nya Ledarskapets utvecklingsprogram. Nu är hon klar.
Största förändringen?
– Jag har fått mer struktur i mitt arbete, jag kan jobba mer systematiskt nu. Och jag vågar mer, säger Lotta Zetterqvist.
Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för unga tjejer. Cirka 200 volontärer arbetar med att samtala med och stötta tjejer upp till 25 år när de behöver någon som lyssnar. Varje år tar Tjejzonen emot runt 10 000 samtal från tjejer som utsatts för våld och övergrepp, har ångest eller känner sig ensamma.
Tjejzonens arbete är viktigt och de som jobbar där gör tillvaron lite bättre för många som har det svårt. Därför blev Lotta Zetterqvist i fjol utsedd till en av Nya Ledarskapets vardagshjältar och belönades med vårt sex månader långa utvecklingsprogram under ledning av en professionell ledarutvecklare.
När Lotta Zetterqvist började programmet i höstas beskrev hon sig själv så här: ”Jag är en sådan som har många fönster öppna på datorn, jag håller gärna på med många saker samtidigt”.
– Ja, jag trodde faktiskt att jag ”var på ett visst sätt”, att jag kunde ha femton bollar i luften samtidigt. Nu har jag tänkt om, säger Lotta Zetterqvist.
Träningen i Nya Ledarskapet har inneburit en del förändringar i Lottas arbetsliv.
– Jag har fått chansen att se över min arbetssituation. Både när det gäller hur jag jobbar och vad jag jobbar med, vad som faktiskt är viktigt.
Det innebär att struktur och disciplin har blivit viktiga ord för henne.
– Jag har förstått betydelsen av struktur och det har gjort att jag kan jobba mer systematiskt. Det gör att jag känner mer lugn och ro och mindre stress.
Lotta Zetterqvist tycker också att hon har blivit modigare i sin ledarroll och är inte längre så rädd för nya saker på jobbet.
– Jag vågar mer nu, vågar sätta upp höga mål att jobba mot. Som ledare vågar jag nu också fatta beslut på ett sätt som jag inte gjort tidigare.
Hon har också lagt sig till med nya vanor som gör att hon kan arbeta mer effektivt.
– Nu börjar jag till exempel varje dag med yoga, det gör att jag får en kickstart på dagen och kommer igång med arbete på ett bra sätt.
Som med allt förändringsarbete har det varit en ganska tuff resa att gå programmet.
– Det har varit fantastiskt bra, fantastiskt roligt men också jobbigt. Men det har varit värt varenda minut, säger Lotta Zetterqvist.