God Jul & Gått Nytt År – här är det enda nyårslöfte du behöver…

Vill du öka din kreativitet? Och dessutom bli bättre på att fatta beslut? Varsågod – här kommer ett vetenskapligt bevisat och mycket enkelt sätt att åstadkomma just detta…

Förra veckan skrev vi om den stress många känner inför helgerna som kommer och att det då är lätt att försöka göra flera saker samtidigt. Den här veckan fortsätter vi på temat, men ur ett annat perspektiv. Nämligen hur stress påverkar ditt kreativa tänkande och vad du kan göra åt det.

Stress och beslutsfattande är verkligen ingen bra kombination. När du blir stressad ökar utsöndringen av hormonet kortisol i din hjärna vilket gör att du inte tänker lika klart som du brukar. Fast det märker du nog inte – eftersom du inte tänker klart har du svårt att förstå att du inte tänker klart…

Vad ska du då göra när stressen sätter in och du knappt vet ut eller in om hur du ska klara av allt? Hur motsägelsefullt det än kan låta ska du resa dig upp ur stolen, fälla ihop datorn och och gå iväg på en lugn promenad! Allt enligt forskning vid Stanford University, som vetenskapssajten Big Think berättar om.

Forskarna vid Stanford gjorde för några år sedan en stor studie för att ta reda på vilken påverkan promenader har på kreativitet och beslutsfattande. Flera historiska storheter, allt från Aristoteles (grekisk filosof) till Charles Dickens (engelsk författare) har praktiserat många och långa promenader. Och det gick ju rätt bra för dem.

Forskarna lät deltagarna i studien genomgå ett par kreativitetstester antingen sittandes, gåendes på ett rullband inomhus eller under en promenad utomhus. Deltagarna testades även med en kombination av ovanstående, till exempel att först promenera och sedan genomgå testerna.

Mer än 80 procent av de testade personerna hade bättre resultat när de gick utomhus och på löpbandet jämfört med när de satt ner. Dessutom visade det sig att effekten satt i en stund även när testerna utfördes sittandes direkt efter en promenad.

Men det finns vissa förbehåll för att uppnå de positiva gå-effekterna. Du måste kunna vandra omkring fritt, utan att tänka på vart och hur du går. Det passar sig alltså inte att gå bland mycket folk och tvingas väja för andra människor. Det bör vara en lugn miljö så att dina tankar inte avbryts av omgivningen.

Forskarna ger ingen riktig förklaring till varför promenader är så bra för din kreativitet. Men de konstaterar att det är tydligt att det finns en “komplex koppling mellan att din kropp gör något fysiskt och de kognitiva processerna i din hjärna”. Med andra ord – rör på dig så tänker du bättre!

Nästa gång du verkligen behöver din kreativitet för att lösa ett krångligt problem eller fatta ett svårt beslut – varför inte gå på en promenad? Kanske löser du problemet? Kanske kommer du på någon annan bra idé av bara farten? Men om inte annat får du helt säkert lite miljöombyte och en stunds motion, vilket bara det inte är så dumma vinster.

Så – om du funderar på att avge ett löfte till nyår kanske du ska skippa det där med att träna fyra gånger i veckan (vilket du i långa loppat inte orkar eller har tid med) och att äta broccoli varenda dag (vilket du ändå inte kommer att göra) och ge dig på något mer överkomligt:

• 2019 ska jag ta en kort (eller lång) promenad varje gång jag ska fatta ett beslut eller lösa ett problem – och få motionen på köpet!

God Jul och ett Gått Nytt År!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.