Bevisat: ditt morgonhumör avgör hur din dag blir!

Har du vaknat upp någon morgon och och något plötsligt fått dig på dåligt humör? Och sedan har resten av dagen fortsatt i eländets tecken? Inte konstigt alls, visar ny forskning…

Du har säkert varit med om det flera gånger: Du kliver upp på morgonen och det första som händer är att någon i din närhet säger något som du uppfattar som en aning oförskämt, typ ”jaha, du glömde förstås att ta ut soporna i går kväll, din slarvpelle”. Eller att någon stöter till dig på bussen på väg till jobbet och du inte får en tillstymmelse till ursäkt, utan bara en arg blick.

Om du själv blir offer för en oförrätt är det lätt hänt att känslan sitter kvar länge och det påverkar hela dagen. Men nu verkar det som att vår känslighet för oförskämdheter är större än så, enligt The Brittish Psychological Societys internetsajt Research Digest, 

Forskare från University of North Carolina, Wilmington, USA, lät 81 personer föra dagbok under tio dagar. Varje morgon skulle de beskriva sitt morgonhumör och varje kväll fick de skriva ner hur arbetsdagen hade varit. Dessutom fick deltagarna varje morgon även se en kort videofilm om olika situationer på arbetsplatser samt utifrån dessa lösa enkla ordpussel. Deltagarna fick veta att filmerna och pusslen handlade om att testa deras kritiska tänkande – men i själva verket hade forskarna en helt annan agenda. De hade smugit in oförskämda kommentarer och ord i hälften av filmerna och pusslen för att ta reda på hur deltagarna reagerade på dessa under resten av dagen. Den andra halvan innehöll bara hjärtliga och snälla scener och ord.

När sedan deltagarna beskrev sina arbetsdagar visade det sig vara stor skillnad om de fått se en oförskämd film eller en hjärtlig film på morgnarna. Oförskämda filmer resulterade i att de upplevde arbetsdagen mycket sämre, noterade fler oförskämda situationer på jobbet, fick mindre gjort och sa sig ha mindre kontroll på arbetsuppgifterna. De undvek även i högre grad att prata med sina arbetskamrater.

Forskarna förklarar detta fenomen med att de oförskämda filmerna fick deltagarna att tänka och fokusera på oförskämda och hotfulla situationer och sedan tolka efterföljande händelser under dagen på ett mer hotfullt sätt. Du behöver alltså inte själv bli utsatt för en oförskämdhet, det räcker med att se eller lyssna till oförskämdheter för att du ska påverkas.

Som mest mottagliga för oförskämdheter är du på morgnarna, precis när du vaknar upp. Och vad värre är, har du väl blivit på dåligt humör löper du dessutom större risk att själv ta ut det på andra under dagen.

Forskarna ger dig därför ett tips om vad du ska tänka på om du råkar vakna på fel sida: Undvik känsliga samtal och skjut upp möten med personer du brukar ha svårt att komma överens med.

Kanske något att tänka på nästa gång du hör dig själv säga ”den här dagen börjar verkligen inte bra”?

Det kommer ju, för det mesta, en morgondag…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.