Våga känna dig pinsam – och bli en vinnare!

Våga känna dig pinsam - och bli en vinnare

Händer det att du hamnar i situationer som känns obekväma eller pinsamma? Mycket bra – det är vid just sådana tillfällen som du kan öka din förmåga att nå dina mål, visar ny forskning…

Du har säkert varit med om händelser där du känt ett visst obehag att delta. Kanske har det handlat om att komma oförberedd till ett möte, prata inför människor utan att ha riktigt koll på vad du ska säga, vara tvärsäker i en diskussion och plötsligt inse att du har misstagit dig… Eller något annat som fått dig att känna dig både pinsam och obekväm. Kanske har du även tvekat inför, eller till och med valt bort, möjligheter i livet för att det kändes lite skrämmande.

Nu visar forskning att du nog inte ska vara så rädd för att utsätta dig för dessa situationer. Tvärtom, de kan faktiskt leda till att du blir mer motiverad och bättre på att uppnå dina mål. Bara du vågar stå ut med att känna dig pinsam och obekväm, vill säga!

I en studie från Cornell University och University of Chicago, som presenterades i Psychological Science i maj ifjol, fick drygt 500 deltagare vara med om en övning i improvisation. En deltagare skulle röra sig fritt bland de övriga och göra vad som föll denne in (inom rimliga gränser, givetvis). De övriga skulle stå blickstilla, till dess den som rörde sig lämnade över stafettpinnen till en annan.

Deltagarna var indelade i grupper. Alla grupper fick samma instruktioner, med den skillnaden att hälften av grupperna fick veta att övningen gick ut på att “känna sig pinsam och obekväm”.

LÄS OCKSÅ: Konsten att lära känna dig själv – och bli en bättre ledare

När forskarna sedan tittade på filmer av gruppernas agerande märkte de en klar skillnad. Grupperna som fått veta att det gällde att “känna sig pinsam och obekväm” både agerade betydligt längre tid innan de lämnade över till en annan deltagare samt att de var mer utlevande och tog större risker. De var dessutom mer nöjda med sina insatser.

Forskarna fortsatte med att testa deltagarna på andra sätt, bland annat en skrivuppgift. Även här la de som fått veta att det var ok att ”känna sig pinsam och obekväm” mer tid på sina uppgifter och de tyckte också i högre grad att de hade lärt sig någonting jämfört med en kontrollgrupp. De kände sig även mer motiverade att fortsätta skriva.

Enligt forskarna kan slutsatserna av studien ha stor betydelse för hur du ska tänka när det handlar om motivation och att uppnå mål:

  • Varje gång du utsätter dig för något nytt eller obekant så kommer känslor av obehag betydligt tidigare än de kunskaper du är på väg att skaffa dig. Håll ut!
  • Istället för att undvika eller fly från dessa pinsamma eller obekväma situationer ska du istället omfamna sådana tillfällen. Det är nämligen då du utvecklas och växer som människa.
  • Efter ett tag kommer du att inse att dina farhågor var överdrivna och att det inte var så farligt som du trodde. Din motivation får sig en rejäl knuff framåt och det där ouppnåeliga målet blir plötsligt möjligt.

Nu kanske du invänder att så där lätt kan det väl ändå inte vara. Och du har rätt, vi är många som håller tillbaka våra drömmar och önskningar just därför att vi tror att vi inte kan, att vi är oroliga för att vi ska göra bort oss, att vi är rädda för att ta plats eller något annat.

Och så är det. Vi människor är rätt bra på att sätta gränser för oss själva.

Men då kan man ju fråga sig vilket som är värst:

Att misslyckas – eller att aldrig ens våga försöka lyckas…?

PERSONLIGT LEDARSKAP: Utbildning för dig som vill tänka nytt, skapa resultat – och må bra

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.