4 anledningar att skjuta upp saker – eller inte göra dem alls!

Picture

Snart är det jul. Vi går in i en tid med fulltecknade kalendrar för många. Mycket ska klaras av innan julfriden sätter in, ibland för mycket. Då är det bra att veta att det faktiskt inte alltid är av ondo att lämna saker ogjorda. Det finns också fördelar med att skjuta upp sina ”måsten”.

Den här tiden på året kan vara den mest stressiga för många av oss: Julpyntet måste upp. Du ska trängas i affärer och köpa klappar som helst borde slås in i vackra paket (glöm inte rimmen!). Du måste handla och laga julmat. Huset måste städas. Glöggfester hos bästa vännerna och grannarna och du borde vara där. Luciatåg och julavslutning (om du har barn) som du måste gå på. Julbord med arbetskamraterna borde du också hinna med. Granen måste köpas och kläs (va, julgransbelysningen funkar ju inte!). Visst ja, du måste ju organisera en släktträff på annandagen, det är din tur i år. Osv, osv…

Mitt i allt detta förväntas du dessutom klara av ditt jobb, ofta med lite extra press att bli klar med allt innan julledigheten. Men, med en djup suck inser du att det bara är att kämpa på, du har ju inget val. Eller – har du det?

I vanliga fall är prokrastinering – att skjuta upp saker som ska göras – en styggelse som ofta leder till negativa konsekvenser som sämre effektivitet, skuldkänslor, ännu mer stress och ångest. Men om du hamnar i ett läge där uppgifterna verkligen hopar sig kan förmågan att skjuta upp (och kanske helt strunta i) vissa saker bli din räddning – alldeles säkert för ditt humör men också på sikt för din hälsa.

För, hör och häpna, det kan faktiskt finnas fördelar med att skjuta upp även det du känner att du borde och måste göra:

Du får fler saker gjorda! Det kan låta som en fullständig motsägelse men tänk då så här: Om du har alldeles för många saker att göra är det stor risk att inget av det du gör blir bra. Välj i stället bort några av aktiviteterna: Måste du organisera släktträffen? Måste du laga all julmat du brukar? Måste du gå på alla glöggfester? Kan du be en kompis fixa granen?… Ju fler saker du kan ta bort från din ”måste-lista”, desto större chans att du klarar av de andra. Vissa saker kan säkert vänta: Släktträff i januari istället? Träffa grannarna i mellandagarna? Storstädning efter nyår? Om du försöker kommer du garanterat på många ”måsten” som går att senarelägga – eller helt ta bort.

Du får nya erfarenheter och vanor! Är du en person som alltid sätter en ära i att klara av allt du har på din ”to-do-lista” kan det kännas ovant, och till och med skrämmande, att skjuta upp även den minsta småsak. Men om du frågar dig ”vad är det värsta som kan hända om jag inte gör det här” kommer du förmodligen fram till att inget otäckt alls kommer att hända. Det kan till och med bli så att du skaffar dig nya, bättre vanor och inte reflexmässigt  gör allt du tror att du måste eller borde. Släktingarna blir kanske ledsna för att de inte får träffa dig i jul – men glada att se dig i januari. Eller februari…

Du lär dig vad som verkligen är viktigt för just dig! Om du tvingas skjuta upp saker (som du tror att du borde eller måste göra) är det högst osannolikt att det är de saker som är viktigast för dig eller de du gillar mest. Snarare väljer du de lite oviktigare sakerna. Det blir alltså ett bra tillfälle att ta rätt på vad som betyder mest för dig. Glöggfesten hos grannarna är kanske inte din högsta prioritet här i livet, när allt kommer omkring…

Du blir mer kreativ och fattar bättre beslut! När du aktivt väljer att skjuta upp en sak därför att du inte hinner, är det givetvis inte så att du helt lämnar frågan – ditt undermedvetna kommer fortsätta att bearbeta problemet. Efter en tid är det troligt att lösningen bara dyker upp: Ok, det blev ingen släktträff i jul – men jag ska ha en fest i vår där jag bjuder in alla släktingar och vänner! Helt plötsligt har ett ”måste” förvandlats till något du verkligen vill och har tid till.

December har precis börjat. Än är det inte försent att skjuta upp ett och annat ”måste” och ”borde” .

Du vill väl ha en God Jul?

PS: Ovanstående fungerar även andra tider på året om allt kör ihop sig i en enda röra…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.