Tycker du att du är en kreativ person? Oavsett ditt svar – skulle du dessutom vilja bli (ännu) mer kreativ? Det går och det är mycket lättare än man skulle tro, enligt forskningen.
Så här i Nobeltider är väl kreativitet ett passande ämne. Att t.ex. Bob Dylan är en kreativ person är det väl få som invänder mot. Dessutom kan det nog anses kreativt av Svenska Akademien att ge Litteraturpriset till just Dylan, eftersom man tänker på honom som i första hand artist och låtskrivare.
Men vad är då kreativitet? Det är forskarna inte helt säkra på än, men en kort och någorlunda korrekt tolkning skulle kunna se ut ungefär så här: “Förmågan att komma med nya idéer eller att skapa nya saker, frigörelse från etablerade perspektiv”. Forskarna tror inte heller att kreativitet är något man antingen föds med eller inte, det är en egenskap som går alldeles utmärkt att lära sig.
Så här kommer en liten lista på mestadels enkla saker du kan göra för att öka din kreativitet, allt enligt forskning de senaste åren. Du kanske inte blir någon nobelpristagare om du följer råden, men du kommer garanterat att tillföra ditt liv lite mer lust, glädje och… just det, kreativitet:
Titta på någonting grönt. Det kan låta konstigt men bara genom att titta på någonting grönt kan du öka din kreativitet. Forskare vid Universitetet i München, Tyskland, lät studenter utföra ett etablerat kreativitetstest på sina datorer. En grupp hade inloggningssidor som var vita, den andra gruppen hade gröna sidor. Det visade sig att den gröna gruppen fick runt 20 procent bättre resultat. Forskarna testade sedan röda, grå och blå inloggningssidor mot de gröna – med samma resultat. Det är kanske dags för gröna tapeter i ditt arbetsrum?
Forskarnas förklaring: Visuella signaler påverkar vårt sätt att tänka. Grönt är en färg som signalerar utveckling och tillväxt. När vår hjärna utsätts för dessa signaler börjar vi också att tänka på utveckling, och blir på så sätt lite mer kreativa.
Ta en tupplur: Amerikanska forskare (bl.a. vid NASA) har visat att en tupplur mitt på dagen gör oss både kreativare och får oss att må bättre. Effekten sitter i mellan två och tre timmar. Men det gäller att inte sova för länge, då kan nattsömnen förstöras. 10-15 minuter verkar vara den optimala tiden för en tupplur.
Forskarnas förklaring: Efter cirka fem till åtta timmar från det du vaknat har din energinivå gått ner ordentligt och du blir trött (vilket alltså händer någon gång på eftermiddagen för dig som jobbar dagtid). Att ta en extra kopp starkt kaffe och kämpa emot tröttheten är en dålig idé, enligt forskningen. Bättre är då att du kvartar in en kvart. Det har vissa företag förstått, t.ex. har Google infört “power nap”-rum med speciella sovfåtöljer.
Ge dig ut i naturen. Att naturen är inspirerande för de flesta är en gammal sanning. Men att naturupplevelser även är en boost för din kreativitet finns det nu vetenskapliga bevis för. Forskare vid Universitetet i Kansas, USA, lät en grupp campare testa sig före och efter en campingtur. Resultatet blev nästan häpnadsväckande – de hade förbättrat den kreativa förmågan i genomsnitt 50 procent bara genom att tillbringa några dagar ute i det fria.
Forskarnas förklaring: Naturupplevelser har en positiv effekt eftersom de delar av din hjärna som styr bl.a. din kreativitet får en chans att återhämta sig. Forskarna påpekar också att det kan spela stor roll att den undersökta gruppen slapp stressen från att vara uppkopplad via mobiltelefoner och datorer… Den gröna färgen (se första punkten) i naturen anses också spela in. Dessutom behöver du inte tillbringa flera dagar ute, det räcker gott med en promenad i parken för att få effekt.
Dagdröm mer. Att dagdrömma är väl slöseri med tid, kanske du tänker? Helt fel, visar forskning från University of California, Santa Barbara. En stor grupp studenter fick två minuter på sig att hitta på nya användningsområden för vanliga saker som tandpetare och klädhängare. Sedan delades studenterna upp i fyra grupper. En grupp fick fortsätta direkt med den ursprungliga uppgiften. De tre andra grupperna fick nya uppgifter under tolv minuter (vila och göra vad de ville, genomgå ett svårt minnestest eller utföra en mycket enkel och tråkig uppgift). Efter de tolv minutera fick även de återgå till den ursprungliga uppgiften. Resultatet? Klart bäst klarade sig gruppen som fått den tråkiga uppgiften.
Forskarnas förklaring: Att utföra något enkelt och tråkigt gör att du har lättare att tänka på annat – att dagdrömma. För att undkomma den tråkiga uppgiften dagdrömde studenterna i den gruppen om nya användningsområden för tandpetare. Hjärnan får helt enkelt ett fantastiskt tillfälle att ”vandra fritt” och på så sätt komma på lösningar som annars hade varit svåra att aktivt tänka fram.
Gör något nytt och utmanande. Att ge sig på nya saker förbättrar din kreativitet, av den enkla anledningen att du inte kan vara säker på hur du ska göra och måste pröva dig fram (du kommer kanske ihåg första gången du monterade ihop en Ikea-möbel?). Den amerikanske psykologen och kreativitetsforskaren Robert Epstein går så långt att han förslår att du ger dig på något som ännu inte har någon lösning, t.ex. att lära en hund att flyga! Det är kanske att gå lite väl långt. Men om du skulle få för dig att försöka införa möjligheten till tupplur för alla på ditt jobb har du säkert något rejält att bita i.
Forskarnas förklaring: Utmaningar tvingar dig att tänka nytt och komma på nya idéer. När du prövar dessa idéer (vare sig de fungerar eller inte) genererar det ytterligare nya tankar och nya idéer. En positiv spiral, alltså.
Det finns säkert massor av andra saker du kan göra för att öka din kreativitet. Men dessa får du tänka ut själv, och av bara farten träna din kreativa förmåga…