Händer det att du har tråkigt på jobbet? Det är naturligtvis inte bra och kan till och med vara skadligt. Men det finns faktiskt stora fördelar med att ha tråkigt ibland, visar forskning…
I en undersökning av tidningen Arbetsliv som presenterades för drygt ett år sedan sa sig närmare hälften av de tillfrågade ha tråkigt på jobbet en eller flera gånger i veckan. En tiondel hade tråkigt mest varje dag. Att alltid tycka att jobbet är tråkigt kan leda till en mängd besvär – missnöjdhet, rastlöshet, oro, trötthet, frustration, nedstämdhet och till och med sömnrubbningar.
Men de flesta av oss har ändå bara tråkigt på jobbet lite då och då. Och vi ska faktisk vara glada för att tråkigheten slår till ibland, hade vi inte tråkigt skulle vi faktiskt stå och stampa på samma fläck och ha svårare att utvecklas och hitta nya utmaningar, visar forskning.
Det är Andreas Elpidorou, forskare och professor i filosofi vid University of Louisville, USA, som i Frontiers in Psychology närmast sjunger tråkighetens lov. Länge har den rådande uppfattningen varit att tråkigt är något enbart negativt, något vi ska undvika till varje pris. Andreas Elpidorou har gått igenom den moderna forskning som finns och kommit fram till att det är dags att ändra på den uppfattningen:
• Att ha tråkigt säger något om både dig själv och världen runt omkring dig. Det säger att du för tillfället är oengagerad, ostimulerad och saknar utmaningar. Men det påminner dig också om att din situation inte uppfyller de förväntningar och önskningar du har på ditt liv.
• Att ha tråkigt är alltså en varning till dig att du inte gör det du vill göra. Det är en signal att det är dags att söka efter nya mål och utmaningar. Att ha tråkigt hjälper dig att åter försöka fokusera på det som känns meningsfullt och har betydelse.
• Att ha tråkigt sätter igång din hjärna att tänka på annat och alternativa mål och situationer blir plötsligt framträdande för dig.
• Att ha tråkigt får dig därför motiverad att hitta nya intressanta mål som verkligen svarar upp mot ditt behov av stimulans och utmaningar. Du får helt enkelt en ordentlig knuff att ta dig bort från det där ointressanta och vidare till något som du verkligen önskar.
Nu kanske du tänker: Men jag har aldrig tråkigt på mitt jobb, då är jag väl ändå lyckligt lottad? Så här kommenterar Andreas Elpidorou den möjligheten:
“Om du aldrig hade tråkigt skulle du förbli fånge i dina ouppfyllda situationer och missa många givande upplevelser. Tråkigheten övervakar och reglerar våra beteenden. Den informerar oss om våra intressen och motiverar oss att engagera oss i meningsfullheter. Den främjar våra intressen genom att försöka hålla oss i kontakt med vad vi bryr oss om. Den skyddar oss från känslomässiga fällor och långvarig matthet och enformighet.”
Vad säger du, det är kanske dags att ha lite tråkigt på jobbet? Eller i alla fall inte vara så rädd när de stunderna kommer? Vem vet, det är kanske då du äntligen bestämmer dig för att satsa på… (här får du fylla i dina egna utmanade önskemål).