Åtta snabba tankar om kreativitet – hur svårt kan det vara?

Picture

Hur står det till med din kreativitet? Har du kommit på något nytt och omvälvande den senaste tiden? Om inte, kanske det beror på att du bara tänker lite fel… Här är åtta förslag på andra tankar som gör att du blir mer kreativ.

Men först – vad är kreativitet egentligen? Så här lär Albert Einstein ha sagt: “Kreativitet är att se vad alla andra ser, och tänka vad ingen annan tänkt.”

Andra definitioner är: Att se (ovanliga) samband, att lämna gamla hjulspår och att hitta nya lösningar. Att göra något nytt och originellt. Att bilda sig en egen uppfattning och våga lita på den. Att komma på idéer och att ha lätt att associera. Att känna inspiration… Listan kan säkert göras mycket längre.

Oavsett om vi anser att vi är kreativa eller mindre kreativa så är en sak i alla fall säker. Du kan genom din inställning dig själv antingen förbättra dina chanser att vara kreativ – eller försämra dem. Du kan alltså till viss del styra dina kreativitet, beroende på hur du tänker om dig själv:

Tro på att du kan! En sund skepticism kan vara bra att ha inom många områden – men var vaksam när det gäller din egen förmåga. Fundera en stund på uttrycket ”Om du tror att du kan eller tror att du inte kan, har du förmodligen helt rätt”. Vad säger det dig? Du bättrar på dina chanser att lyckas bara genom att tro att du kan. Du stänger definitivt alla vägar genom att säga till dig själv att du inte kan…

Var nyfiken! Nyfikenhet är kreativitetens tvillingsyster. Utan nyfikenhet finns det knappast någon kreativitet. Fråga dig ständigt ”Varför gör vi så här? Kan man göra på något annat sätt?”. Kom ihåg att de allra flesta gör saker på ett visst sätt av en enda anledning – att de alltid gjort på det sättet. Och det behöver inte vara det bästa sättet…

Gör din läxa! Skaffa dig så mycket kunskap som möjligt i det område där du verkar. När du vet hur man brukar göra och varför, då har du också störst möjlighet att tänka ut något nytt.

Be om hjälp! Fråga andra om råd, vad de tycker och tänker och vilka erfarenheter de har. Lyssna och ta in det de säger. Fatta sedan dina egna beslut, det du tycker är bäst.

Snappa upp andras idéer! Hur kreativ du än är vore det osannolikt att just du har alla bra idéer. Ta till dig andras idéer så mycket som möjligt – och gör sedan någonting av dem du gillar. För en idé är ju inte mycket värd förrän den blir genomförd, eller hur?

Ändra dig (om det är nödvändigt)! När du har kommit en bit på vägen i ditt kreativa arbete kanske du inser att du tänkt lite fel. Så bra! Nu kan du korrigera ditt sätt att tänka. Att inse att du tänkt fel är verkligen ingen katastrof, snarare en välsignelse – du kan gå vidare med mer kunskap än du hade innan.

Håll ut! De allra flesta kreativa idéerna är inte färdiga med en gång, utan det krävs många omarbetningar innan du ser resultat. Det innebär att du måste ta dig igenom upprepade misslyckanden (och betrakta dem som nyttiga erfarenheter) på din kreativa resa. Thomas Alva Edison lär ha gjort runt 2000 försök innan han fick glödlampan att fungera. När andra människor påstod att han hade misslyckats svarade han: ”Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på tvåtusen sätt att inte göra en glödlampa.”

Sätt igång! Det viktigaste av allt –  börja, starta, gör något, sätt igång… Även om du är jätteduktig på allting annat, om du inte sätter igång kommer absolut inget att hända.

Vad väntar du på?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.