Beröm – lika bra som pengar (och en god natts sömn)

Picture

Tycker du om att få komplimanger? Antagligen svarar du ja på den frågan, eftersom det tveklöst känns bra att få beröm efter t.ex. ett väl utfört arbete. Men visste du att en komplimang kan vara lika mycket värd som – pengar?

Alla håller nog med om att när vi får beröm för något, så får det oss att må bra. Men nu visar forskning att vi dessutom presterar bättre när vi får komplimanger och att det är kopplat till samma område i hjärnan som när vi tjänar pengar. Och att det kan jämföras med att sova gott. Så här ligger det till, enligt forskningen:
För att ta reda på hur komplimanger påverkar människors prestationsförmåga lät en forskargrupp i Japan ett antal försökspersoner delta i ett experiment där det gällde att lära sig en ny sak, enligt bl. a. Medical Daily och Forbes. Uppgiften var att så snabbt som möjligt trycka på ett antal knappar i en speciell ordning. När alla hade lärt sig ordningen delades de in i tre grupper där de skulle visa upp sina nyvunna färdigheter.

I den första gruppen fick deltagarna individuellt beröm från en oberoende expert.
I den andra gruppen fick deltagarna inget eget beröm, men fick höra på när andra i gruppen fick beröm.
I den tredje gruppen fick deltagarna inget beröm alls.

Nästa dag fick alla deltagarna upprepa samma experiment. Resultatet? Den första gruppen, de som fått individuella komplimanger från en oberoende expert, klarade sig klart bäst. Resultatet är på intet sätt förvånande, eftersom vi väl alla vet att det känns bra när vi fått beröm för något vi gjort och att vi då förmodligen också jobbar bättre.

Det lite uppseendeväckande, och intressanta, är forskarnas slutsatser till varför beröm och komplimanger får oss att prestera bättre. Det har nämligen att göra med – pengar och sömn!

Enligt professor Norihiro Sadoto, den som ledde forskningen vid National Institute for Psychological Sciences, aktiveras samma område i hjärnan vare sig det handlar om belöningar från din omgivning (beröm) eller belöningar i form av pengar.

Dessutom verkar komplimanger fungera på samma sätt som en god natts sömn: Efter att du pluggat in något och dessutom sovit gott kommer du ihåg det du lärt dig mycket bättre. På liknande sätt fungerar det om du fått beröm för din insats – du har lättare att minnas och blir mer effektiv.

Nu ska vi väl inte ta alla forskningsresultat för absoluta sanningar. Det kan kanske finnas kulturella skillnader mellan Japan och Sverige när det gäller komplimanger och positiv feed back. Men en sak är väl ändå hyfsat säker, oberoende av skillnader i kulturer:

Att få beröm känns alltid bra och får oss förmodligen att jobba bättre.

Kanske något att tänka på – vare sig du är chef eller medarbetare. Eller när du kommer hem till dina nära och kära. Eller närsomhelst du är bland andra människor…

NÄSTA VECKA: Nio sätt att ge komplimanger – och alla är inte bra!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.