Därför blev det så fel på Fotbollsgalan

Picture

Att förändra gamla vanor är svårt. Allra knepigast är det när det gäller våra tankevanor, dvs våra attityder.
Det bevisades med all tydlighet när Fotbollsgalan sändes i måndags kväll – än en gång blev det hård kritik att kvinnliga fotbollsspelare diskrimineras. 

I fjol blev det proteststorm mot Fotbollförbundet när Anders Svensson fick en bil i gåva som tack för att han gjort flest landskamper genom tiderna. Therese Sjögran, som gjort ännu fler landskamper, fick ingenting.

I år var det inte bättre:
• Fotbollsgalan arrangerades på ett datum som passade herrlandslaget, som just samlades inför EM-kvalet nästa helg. För damerna var det en usel tid eftersom det var mitt i slutspelet i Champions League. Flera landslagsspelare kunde därför inte närvara vid prisutdelningen.

• Herrlandslaget fick tåga in till galan strax innan tv-sändningen till publikens hyllningar. Damlandslagets spelare fick komma som vem som helst flera timmar före sändningen. Ändå var det damerna som var värda att hyllas – de har kvalat in till VM medan herrarna som bekant missade sitt slutspel.

• Inslaget som skulle hylla Therese Sjögrans landslagsrekord på 200 matcher plockades bort på grund av tidsbrist.

Så här svarade Camilla Hagman, chef för marknad och kommunikation på Fotbollförbundet, på kritiken som kom:

– Vi har strävat och jobbat hårt för att få till så att tjejer och killar, kvinnor och män, spelare, tränare, ledare, domare och alla möjliga funktioner syns på ett bra sätt och blir uppmärksammade på ett bra sätt. Det har varit vår ambition och totalt sett tycker jag det blev en bra gala.

Förmodligen har Camilla Hagman helt rätt, förbundet gör säkert ett hårt jobb för att alla ska behandlas lika. Men så lätt ändrar man inte på gamla invanda attityder!

Det var inte så länge sedan damfotboll ansågs vara något fult, farligt och fel. Skämtsamt, oseriöst och okvinnligt. Något som en del faktiskt på allvar ville förbjuda. Så såg den allmänna uppfattningen ut för 50 år sedan (även om det fanns en del som tyckte annorlunda redan då). Efter damfotbollens genombrott på 1970-talet har det sakta men säkert blivit bättre. Men än i dag lever gamla tankevanor kvar.

Och det är det som är kruxet med tankevanor och attityder. De kommer automatiskt, oftast utan att vi funderar på om de är bra eller om vi verkligen vill ha dem. De är dessutom seglivade och det krävs mycket arbete och mycket tid för att ända på dem. Dessutom har vi fått många av våra tankevanor från andra – föräldrar, lärare, kompisar, arbetskamrater, media eller någon annan auktoritet som vi litar på. Ibland spelar våra tankevanor oss obehagliga spratt, vi tänker och handlar på ett sätt som vi verkligen inte menar – det bara blir så.

Fotbollsgalan visade att än lever en del av våra omedvetna tankar att damfotboll är mindre värd än herrfotboll kvar hos många. Även hos dem som säger sig aktivt arbeta för förändring.

Nu ser vi med spänning fram mot Fotbollsgalan 2015. Bollen är rund, allt kan hända – kan det till och med hända att tjejer och killar behandlas lika nästa år?


 

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.