Din toarulle avslöjar din personlighet + några andra udda saker…

Visst du att du blir lite dummar om du tillbringar mycket tid i svagt upplysta kontor? Eller att din förmåga att fatta beslut styrs av hur hungrig du är? Och att din toarulle kan avslöja din personlighet?

Ibland dyker det upp forskning som vid en första blick känns en aning udda. Eller varför inte rätt och slätt kalla dem för konstiga. Icke desto mindre har forskningen utförts efter alla de regler seriös vetenskap ska bedrivas så något måste det väl ligga i resultaten? Eller…?

Hursomhelst, här följer ett antal forskningsresultat som alla har det gemensamt att de åtminstone tangerar ämnet ledarskap. Samt är… hur ska vi säga, lite udda. Eller konstiga. Men ändå rätt trevlig och ibland roande läsning. Håll tillgodo! 

Din mage fattar också dina beslut. Tillhör du dem som brukar lita på magkänslan? Forskare vid Universitetet i Exeter, England, har hittat en intressant koppling mellan hur vi fattar beslut och hur hungriga vi är.

När hungern slår till förändras vårt beteende och vi blir mer känslomässigt styrda, vi blir som forskarna uttrycker det ”hangry” (ungefär: hungriga och arga). Forskarna tror sig därför ha hittat ett samband mellan vår mage och våra beslut, där hungern alltså fungerar som ett ”minne” för hur vi gjort i liknande situationer tidigare. Men det sker utan att vi märker det, vi tror fortfarande att vi använder vår hjärna när vi i själva verket styrs av vår (tomma) mage.

Om inte annat så har begreppet ”magkänsla” fått en ny förklaring…

Därför blir det bilkö när du har bråttom. Du har säkert varit med om det många gånger. Plötsligt hamnar du i en bilkö. Det går långsamt fram i fem-tio minuter och sedan släpper det. Utan att du förstår vad som orsakade kön, ingen olycka, ingen poliskontroll… Kön bara dök upp och försvann. Med enda bestående resultat att du kom för sent till jobbet och började arbetsdagen som ett åskmoln.

Nu har forskare vid Massachusetts Institute of Technology räknat ut varför sådana bilköer uppstår. Bovarna i dramat är alla dem (självklart inte du!) som inte håller lagom avstånd till andra bilar, gör filbyten och onödiga omkörningar. Med inbromsningar och så småningom bilköer som följd. Om a l l a höll samma avstånd till både framförvarande och bakomvarande bilar skulle trafiken gå dubbelt så snabbt, enligt forskarna. De har inspirerats av hur stora grupper av flyttfåglar manövrerar snabbt och säkert genom att hålla rätt avstånd till alla fåglar runt i kring, alltså inte bara till den framför.

Eftersom forskarna inser att det nog är hopplöst att få bilförare att ändra körstil (naturligtvis inte du!) rekommenderar de biltillverkarna att utrusta nya bilar med obligatoriska fartkontroller både fram och bak som dessutom kommunicerar med andra bilar runt ikring. På så sätt kommer trafiken att flyta bättre och både bensinförbrukning och behovet av nya, större vägar skulle minska.

Dessutom skulle du (som redan kör förståndigt!) komma fram till jobbet i tid och på ett bättre humör, vilket med stor sannolikhet skulle öka din prestationsförmåga…

Du lyssnar bättre om du väljer rätt öra. Att lyssna (dvs inte bara höra, utan verkligen lyssna) är en både komplicerad och energikrävande uppgift för din hjärna. Om du därtill lägger störande bakgrundsljud, t ex sorl och skratt och prat från andra på din arbetsplats, blir uppgiften ännu svårare. Men det finns ett knep – vänd rätt öra mot den du vill lyssna på!

Forskare vid Universitetet i Auburn, Alabama, lät testa en grupp vuxna i åldern 19-28 år samtidigt som de utsattes för flera andra störande ljud och information. Det är sedan tidigare känt att barn har lättare för att ta emot information genom det högra örat, eftersom det örat är kopplat till vänster hjärnhalva där det mesta av vårt språk sitter. Detta brukar planas ut i de nedre tonåren. Men i undersökningen visade sig även vuxna ha lättare att verkligen förstå det de lyssnade på om de använde sina högra öron, särskilt när bakgrundsljuden var många och störande.

Så forskarnas råd till dig när du befinner dig i en bullrig miljö och verkligen vill ta in det någon säger: Vänd ditt högra öra till den du pratar med!

Så blir du ett riktigt ljushuvud. Vinter brukar betyda grådaskigt väder och få ljusa timmar. Jobbar du dessutom inomhus på en dåligt upplyst arbetsplats är det inte mycket ljus som skiner över dig. Och då är du lite illa ute, enligt forskning från Michigan State University.

Forskarna utsatte en viss typ av råttor, som liksom vi människor är vakna på dagarna och sover på nätterna, för dåligt ljus under fyra veckor. Det visade sig att råttorna blev mycket sämre på att lösa uppgifter de tidigare hade lärt sig. Men det var inte bara minnet som försämrades, även inlärningsförmågan minskade ordentligt. Råttorna blev helt enkelt dummare. Och eftersom råttorna (i alla fall på den här punkten) är väldigt lika människor är forskarna övertygade om att samma trista fenomen gäller även oss människor.

Men det finns tack och lov en ljuspunkt! När råttorna sedan fick tillgång till riktigt bra ljus under fyra veckor återgick deras förmågor till det normala. Vilket förhoppningsvis gäller oss människor också. Forskarnas resultat stödjer dessutom tidigare forskning som visat att skolbarn lär sig bättre om klassrummen har stora fönster med mycket insläpp av dagsljus.

Så här i mitten av februari är det alltså bara att vänta på våren, då vi äntligen får känna hur dumheten rinner av oss…

Till sist kan vi inte undanhålla er den här ”forskningen”. Det ska med en gång sägas att den inte platsar under begreppet seriös vetenskap. Men den är ändå gjord av Gilda Carle, känd amerikansk föreläsare, författare , tv-programledare samt dessutom innehavare av en doktorsgrad i Educational Leadership (svensk motsvarighet okänd):

Din toarulle avslöjar din personlighet. Gilda Carle märkte att när hon kom hem till vänner hängde toapappersrullen på toaletterna lite olika. Antingen hängde den med den lösa änden av pappret bakom rullen (mot väggen alltså) eller så hängde den med den lösa änden framför rullen. Hon började fundera på om det fanns några skillnader i personligheter beroende på hur man hängde toarullen. Så Gilda Carle engagerade cirka 2000 slumpvis valda personer i alla åldrar som fick berätta hur de hängde sina toarullar. Dessutom tog hon reda på personernas personligheter och vad de jobbade med.

Resultatet av Gilda Carles undersökning blev ungefär så här: De som hängde toarullen med den lösa änden utåt var oftare dominanta och självsäkra personer i ledande befattningar, vana att bestämma. De som hängde den lösa änden inåt, mot väggen, var lite mer beskedliga, flexibla och hade ett mer empatiska karaktärsdrag.

Dessutom visade det sig att ”lösa-änden-utåt”-människorna ofta vände på toarullen när de hängde tillbaka den hos någon som hade hängt lösa sidan inåt.

Nu är det bara att gå till toaletten och se hur du har hängt din rulle. Och kanske vända på den…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.