Fem saker som gör att du älskar ditt jobb

Picture

Tillbaka på jobbet efter semestern? Hur känns det? Hoppade du ur sängen, fylld av energi och ivrig att få ge dig i kast med nya arbetsuppgifter? Inte? Lugn, det går faktiskt att förändra ett halvtrist arbete till något man verkligen tycker om!

I den senaste undersökningen State of the Global Workplace (Gallup) har nära 74 000 anställda i 142 länder fått berätta om inställningen till sina arbeten. I Sverige är det runt 16 procent som säger att de är verkligen engagerade i sina jobb. Cirka 72 procent uppger att de inte är engagerade medan 12 procent beskriver sig själva som aktivt oengagerade.

Rent statistiskt skulle det alltså betyda att det bara är en av sex personer som verkligen tycker om, eller till och med älskar, sitt arbete. Men, enligt den amerikanske psykologen och forskaren Shane Lopez, är det något som vi faktisk kan lära oss. Ett drömjobb är inte något man plötsligt hittar, utan något man skapar själv över tid, om man får tro Shane Lopez forskning. Så här ligger det till:

Shane Lopez har under flera år intervjuat närmare 8 500 personer i många olika företag om vad de tycker om sina jobb. Han har sökt svaret på frågan varför vissa personer faktiskt älskar sina arbeten medan det stora flertalet inte gör det (och några faktisk tycker illa om sina jobb).

Enligt forskningen handlar det inte om vare sig tur eller skicklighet när vi väljer våra yrkeskarriärer. I stället beror det på att “jobbälskarna” sakta men säkert har förändrat någorlunda hyfsade arbeten till att passa just dem.

– Drömjobb är inget man hittar, man skapar dem själv, säger Shane Lopez.

Vad är det då som skiljer de som älskar sina jobb från resten? Shane Lopez har i sin forskning kommit fram till fem punkter där de tänker och agerar på ett annorlunda sätt än övriga, för att så långt det är möjligt förvandla ett ordinärt jobb till något de verkligen tycker om.

De vågar drömma om framtiden. Vad vill du med ditt jobb i framtiden? Vilka långsiktiga mål har du? Vad vill du få ut av ditt arbete? Vad vill du med ditt liv? Stora och svåra frågor för många, men för att kunna göra förändringar och val som passar dig måste du veta vart du är på väg. Det finns företag som tagit fasta på detta och låter medarbetarna regelbundet avsätta arbetstid till att drömma – både om arbetet och livet i övrigt.

De omger sig med människor som bryr sig om dem. Shane Lopez kallar detta agerande för “spend vs send”. Spendera så mycket tid som möjligt med medarbetare och kollegor som du gillar och som verkar bry sig om dig. De du inte gillar skickar du mail eller textmeddelanden till om du måste ha kontakt.

De använder sina styrkor. Ta reda på vad du är bra på och vad du tycker är roligt. Försök sedan att använda dina styrkor så mycket det går i ditt jobb. All forskning visar att de som i hög grad får utlopp för sina styrkor gör ett bättre jobb, bidrar mer till företagets utveckling och resultat, är lyckligare och mindre stressade.

De förändrar innehållet i sina arbeten. Är du inte nöjd med ditt jobb, försök förändra det. Ta på dig fler uppgifter du tycker är roliga och intressanta och försök bli av med de som är tråkiga. Jobba för att arbetets innehåll ska passa just dina styrkor, värderingar och det du brinner för. Nästan alla jobb förändras över tid, ta kommandot över den förändringen.

De letar efter (och hittar) en bra chef. Bara en av tio chefer kan sägas vara bra, enligt Shane Lopez. Därför kan det här bli svårt för många. Men om du jobbar i en stor organisation kan du till exempel byta avdelning, byta team eller byta arbetstider för att lyckas hitta “din” chef. De som säger sig älska sina jobb uppger att de aktivt hållit utkik efter en chef som kan stötta dem och få dem att växa – och till slut hittat en.

Men, men… det finns ju andra värden i livet än arbete. Alla kanske inte vill älska sitt jobb och gå upp i det fullständigt. Och det är inte heller det som är poängen:

Om du ändå ska ägna en tredjedel av din vakna liv åt arbete – är det då inte bättre att gilla det än att ogilla det?

Välkommen tillbaka till jobbet!

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.