Fördelen med att vara envis – vad än omgivningen säger

 
Tänk dig att du söker ett jobb och får nobben med orden ”Du har ju ingen talang för det här jobbet”. Eller att du kommer på en lysande affärsidé men den avfärdas av alla som ”orealistisk” eller ”omöjlig”. Ger du då upp – eller kämpar du vidare?

Alla har vi väl drömmar om att lyckas med någonting vi länge tänkt på: att söka drömjobbet, starta eget, dra igång ett stort projekt, göra en jordenruntresa, flytta utomlands, springa ett maraton, skriva en bok… eller vad det nu kan vara.

Men för många av oss stannar drömmen vid just en dröm, ofta för att vi på förhand bestämt oss för att den nog inte går att genomföra. Eller så försöker vi men då dyker det garanterat upp någon som talar om för oss att den är ogenomtänkt, ogenomförbar, omöjlig…

Det här är till alla er som har en dröm men ännu inte vågat försöka förverkliga den. Och ännu mer till er som vågat, men blivit avrådda eller till och med avfärdade av er omgivning:

JK Rowling, författare till Harry Potter-böckerna, blev refuserad 12 gånger av olika förlag innan hon äntligen fick den första boken utgiven. Fantasy var inget man kunde sälja, resonerade förlagen. Nu är Rowlings en av världens mest sålda författare genom tiderna och miljardär.

Walt Disney startade sin karriär på en tidning, men fick sparken eftersom han ansågs ”sakna all form av fantasi och inte hade några bra idéer”. När han så småningom lyckades med sina tecknade serier och filmer ville han starta en nöjespark och sökte därför banklån. Han fick nobben från bankerna 302 gånger innan han lyckas få låna pengar. Resten är, som man brukar säga, historia…

Fred Astaire blev inte bemött nådigt när han i början av sin karriär sökte en roll hos filmbolaget MGM : ”Han kan inte agera. Han kan inte sjunga. Han är nästan flintskallig. Han kan möjligtvis dansa lite.” Fred Astaire blev med tiden en av de mest framgångsrika skådespelarna, sångarna och dansarna som har funnits. Han lär ha behållit papperslappen med omdömet från sin första audition för att påminna sig om hur det var när han började…

Charlie Chaplin hade det inte heller lätt i till en början. Han blev bortvald av Hollywoods studiochefer för att ”hans skådespel var alldeles för meningslöst för att sälja”. Chaplin blev, som alla vet, en filmikon.

Vincent van Gogh målade drygt 800 tavlor men konstkritikerna var mycket negativa och under sin fattiga livstid sålde han bara en (1) tavla och detta till ett väldigt lågt pris. Idag får man betala hundratals miljoner för en van Gogh-tavla.

Thomas Alva Edison ansågs av sin lärare var ”för dum för att överhuvud taget lära sig någonting”. Senare uppfann Edison glödlampan, fonografen och kameran för rörlig bild, plus tusen andra saker.

Oprah Winfrey hade det mycket svårt i början av sin tv-karriär. Hon fick bland annat sparken som tv-reporter med förklaringen att ”hon inte passade för tv”. Nu äger hon ett medieimperium och är en av världens rikaste kvinnor.

Jerry Seinfelds första framträdanden på en komedi-klubb blev verkligen inte så komiska – han hånades och buades ut och där skulle karriären kunnat ha varit över. Men han vågade sig upp på scenen igen och… ja, ni vet ju hur det gick.

Stephen King, skräckförfattaren, blev refuserad 30 gånger av förlagen innan han fick sin första bok Carrie utgiven. Ännu värre var det för Jack London, författare till bl.a. Skriet från vildmarken och Varghunden,  som blev refuserad över 600 gånger innan han blev publicerad.

Det finns många, många fler exempel på hur människors drömmar har blivit sågade av sådana som tror sig veta bättre.

Tänk på det nästa gång du får en god idé!

 

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.