Det har presenterats en hel del forskning de senaste åren som visar att medarbetare som mår bra och är lyckliga på sina arbeten också presterar bättre och är mer kreativa.
En studie som för ett drygt år sedan gjordes vid University of Warwick, England, pekar på att produktiviteten var runt 10 procent högre bland de som ”lyckobombats” jämfört med en kontrollgrupp. Harvard Business Review har sammanställt flera olika undersökningar på samma tema och där är skillnaden hela 30 procent.
Det må vara hur det vill med de exakta procentsiffrorna. Det intressanta är att det inte verkar som att framgång gör människor lyckliga (som man kanske skulle kunna tro) – utan snarare som att det är lyckliga människor, som trivs och mår bra på jobbet, som föder framgång!
Vilket i sin tur föranleder oss att fundera på vad det egentligen är som gör oss lyckliga, på jobbet eller utanför.
Thomas G Plant, psykolog vid Santa Clara University och Stanford University, har gått igenom vad den moderna forskningen kommit fram till vad det gäller vår förmåga att vara lyckliga. Han har i Psychology Today listat de tio viktigaste områdena som du själv kan påverka, de som alltså betyder mest för vår lycka.
Den goda nyheten är att allting handlar om ditt eget sätt att tänka, du kan alltså i högsta grad styra din egen lycka. Den dåliga nyheten är att väldigt få av oss verkar göra det…
Här är Thomas G Plants lista för ett lyckligare (arbets)liv:
Råd: Gnäll mindre, se dina fördelar istället!
Optimism: Alla råkar vi ut för problem, stora som små. Människor med optimistisk livssyn löser inte bara sina problem i högre grad än andra, de har också bättre hälsa och ett längre liv, enligt forskningen.
Råd: Nästa gång du konstaterar att något är omöjligt, försök igen. Och igen. Och igen… Även om du inte skulle lyckas har du förmodligen plockat upp en himla massa värdefull kunskap på vägen!
Jämföra sig med andra: Det är nästan omöjligt att inte jämföra sig med andra, allt finns ju där framför din näsa: vad du jobbar med, vad du tjänar, hur du bor, vilken bil du kör, vart och hur ofta du åker på semester, om du är tjock eller smal, hur många vänner du har, om du ser bra ut eller… hundratals viktiga och oviktiga saker. Tyvärr utfaller jämförelser med andra oftast till vår nackdel (även om det i verkligheten inte är så).
Råd: Ska du nödvändigtvis jämföra dig med någon, jämför dig då med dig själv!
Leva i nuet: Hur är det, brukar du gräma dig över något som hänt? Eller oroa dig för något som kanske kommer att hända? Vår förmåga att oftast befinna oss i dåtiden eller framtiden gör oss blinda för den tid som faktiskt är viktigast av alla – nämligen just nu.
Råd: Det du inte kan påverka är det rätt meningslöst att slösa din energi på!
Förlåtelse: Människor gör fel och uppträder illa mot dig. Men troligtvis gör du också fel och uppträder illa mot andra. Förmågan att förlåta är helt avgörande för att vi ska kunna vara lyckliga. Men det handlar inte bara om att förlåta andra, lika mycket att förlåta dig själv. Du kan vara säker på att misstag, dåliga beslut och dumma kommentarer (dina egna eller andras) kommer att dyka upp i ditt liv.
Råd: Var snar att säga förlåt – och förlåta!
Medkänsla: Var uppmärksam på andras behov och känslor. Lyssna på hur din omgivning har det, och då menar vi verkligen lyssna. Den tid du lägger ner på andra kommer du sedan att ha mångdubbelt igen.
Råd: Behandla andra som du själv vill bli behandlad!
Stresshantering: Stress i alla dess former är lyckans värsta fiende. När du blir för stressad tappar du fokus på det du ska göra och presterar sämre. Och är du utsatt för stark stress under lång tid kan det även påverka din hälsa.
Råd: Fråga dig själv ”måste jag verkligen göra det här, och vem är det i så fall som bestämt det”?
Socialt nätverk: Hur ofta träffar du dina vänner? Att ha ett bra socialt nätverk, utanför ditt jobb, som du kan prata med om det mesta är avgörande för ditt välbefinnande.
Råd: Bjud ut en vän på fika/bio/pub/biljard… idag. Inte i morgon!
Förväntningar: Samtidigt som du självklart ska ha attraktiva mål i ditt liv måste de också vara realistiska. Att alltid försöka vara perfekt kanske känns lockande, men är egentligen att be om olycka. Tänk istället “tillräckligt bra” – det fungerar alldeles utmärkt. Och döm även andra efter samma måttstock.
Råd: Tillräckligt bra är oftast det resultat du uppnått innan din deadline gått ut!
Hälsa: Här anar du säkert vad som ska komma, så vi hoppar över det självklara och går direkt på rådet.
Råd: Om du inte anser dig har tid att motionera regelbundet – ta dig en allvarlig funderare på att ändra ditt liv radikalt!
Ok, det kanske blev lite många saker att leva upp till? Tänker du så kan du strunta i allt ovanstående, under den absoluta förutsättningen att du från och med nu lever och jobbar efter denna devis:
Jag är fantastisk som jag är – jag duger gott!