Ny forskning: Så påverkar teknikstress ditt ledarskap

Känner du dig stressad av alla mail du får? Den goda nyheten är att du i så fall inte är ensam. Den dåliga är att du förmodligen blir en sämre chef och ledare, visar ny forskning…

Den tekniska utvecklingen har gett dig många fördelar – du kan på ett ögonblick skicka viktiga meddelanden och dokument till nästan vem som helst, var som helst. Och du kan lika snabbt få svar. Det är nog väldigt få människor som önskar sig tillbaka till ”brev-på-posten-tiden”, om ni nu är så gamla att ni kommer ihåg den…

Men det betyder tyvärr inte att att allt är bra med att du så snabbt kan meddela dig med andra, eller andra med dig. Forskningen kring teknikstress är ett snabbt växande område och det kommer fler och fler rapporter om nackdelarna av att ständigt vara tillgänglig och förväntas svara snabbt,

Science Daily har tagit del av forskning från Michigan State University. Forskarna följde ett stort antal chefer under några veckor och noterade hur ofta de tittade och svarade på mail samt hur lång tid det tog att sedan komma igång med andra arbetsuppgifter. Forskarna tog också reda på vad cheferna i övrigt sysslade med, om de engagerade sig i sina medarbetare och på vilket sätt de gjorde det.

Resultatet är rätt slående:

När cheferna hade dagar när de hanterade många mail tog de ”igen” den tiden genom att ägna mindre tid åt sina medarbetare. De valde vid sådana tillfällen också i högre grad att göra konkreta saker, som att dela ut nya arbetsuppgifter eller ge snabba återkopplingar. På så sätt fick cheferna ändå en känsla av att de hade åstadkommit något och kunde känna sig produktiva.

Däremot drog de ner på sådana viktiga ledaregenskaper som att inspirera och entusiasmera sina medarbetare. Enligt forskarna leder det till att medarbetarna blir mindre engagerade och mindre motiverade samt att stress och andra negativa känslor ökar.

Forskarna konstaterade att det ”försvann” runt 90 minuter per dag av chefernas arbetstid just därför att de ständigt avbröt sig med att kolla på mail och därför behövde starta om. Det blir nästan en hel arbetsdag utslaget på en vecka som försvinner ut i tomma intet…

Flera andra undersökningar har visat att vi i genomsnitt kollar på mobilen mellan 50 och 150 gånger per dag, Om  vi varje gång vi tittar gör det i 30 sekunder har vi blivit av med en halvtimme eller en timme bara där.

Då undrar du kanske vad man kan göra åt detta? Svaret, enligt forskarna, har du förmodligen hört många gånger förut: Stäng av ljudet på din mailbox så att du inte hör när det kommer ett nytt meddelande. Avsätt en eller ett par tider per dag när du kollar din mailbox – resten av dagen ägnar du åt att vara en bra chef och ledare.

Goda råd, men ack så svåra att leva efter som det verkar. Vi på Nya Ledarskapet skulle dock vilja tillföra ytterligare en dimension till lösningen av problemet – lär dig skillnaden mellan viktigt och bråttom. Tumregeln är ungefär så här:

• Det som är bråttom men inte viktigt – kan du strunta i (eller i varje fall vänta med och se om det verkligen var så bråttom).
• Det som är viktigt men inte bråttom – gör du så fort som möjligt.

Slutsats: Stäng ner din dator/mobiltelefon nu och gå iväg och inspirerar någon.

Pling! Vad väntar du på…?

 
 
 
 
 

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.