Så får du andra att ställa upp på just dig!

Har du svårt att få folk att säga ja till dina förslag? Att få folk att ställa upp när du behöver hjälp? Här kommer några tips som kan förändra din tillvaro till det bättre…

Det ska med en gång sägas – det allra bästa sättet att få andra att ställa upp är givetvis att du åtnjuter ett stort förtroende. Men sådant tar lång tid att bygga upp. Tänk om det finns ett snabbare sätt att övertyga andra om att ge dig den hjälp du behöver?

Det visar sig att det inte bara finns ett sätt – det finns flera! I boken ”Influence: Science and practice” berättar psykologen Robert Cialdini om hur du ska tänka och handla för att bättra på dina möjligheter att få andra att hjälpa dig när du behöver det.

Här är några av de tekniker du kan ta till när du vill få som du vill:

Ge – och du får ännu mer tillbaka. Det som händer om du gör någon en tjänst är att den personen med stor sannolikhet är mer än villig att sedan göra dig en tjänst. Den enkla förklaringen är att de flesta som får något känner en sorts ”skyldighet” att ge något tillbaka, och då gärna lite mer än den ursprungliga tjänsten.

Ett exempel på detta har du kanske råkat ut för när du besökt en restaurang. När kyparen kommer med notan har hen ibland också med sig en liten gåva, en karamell eller ett litet glas med likör. I flera studier har det visat sig att du då är benägen att ge mycket mer i dricks än du skulle ha gjort annars. Den som ger får alltså tillbaka med ränta…

Lär känna den du har att göra med – och se till att den gillar dig. Enligt forskningen finns det tre viktiga faktorer som gör att du tycker om en annan människa (från ett professionellt perspektiv):
• Du gillar någon som ger dig komplimanger.
• Du gillar någon som du kan samarbeta med och som har liknande mål som du.
• Du gillar någon som är ungefär likadan som du.

Det här betyder att det första du ska göra är att verkligen anstränga dig att lära känna den du vill övertyga. Försök hitta likheter och och var generös med komplimanger. När ni väl hittat varandra har du stor chans att få som du vill – vi ställer nämligen upp på de vi gillar.

Be om ett lillfinger – så får du snart hela handen. Vi människor vill så långt det är möjligt stå för våra åtaganden och vara konsekventa. Har du en gång valt favoritlag i fotboll så håller du förmodligen på det laget oavsett vad som händer. Börjar du gilla en artist eller en grupp kommer du förmodligen att tycka om deras musik för alltid. Osv… Ett till synes enkelt och litet val blir till slut ett närapå livslångt åtagande.

Det här vet t.ex. de stora handelskedjorna om. Om du skaffar ett ICA-kort (rätt lätt att göra) är chansen stor att du bli en stadig kund (ett stort åtagande) – du har ju ändå skaffat dig det där kortet. Ett annat sätt möter du hos många tandläkarmottagningar där du efter avslutad behandling själv får fylla i ett ”vykort” som ett år senare kommer hem till dig och påminner dig om nästa besök. Och eftersom du själv har skrivit påminnelsen är chansen mycket stor att du också dyker upp och fortsätter hos den tandläkaren.

Tricket här är att du visar intresse och får någon att ställa upp på något litet – i den fasta förvissningen om att när denne någon väl gjort sitt val kommer hen att hålla fast vid detta, även om det finns andra alternativ som är lika bra eller till och med bättre.

Alltså – var generös, lär känna de du jobbar med och visa genuint intresse. Konstigare än så är det kanske inte att få med sig sina medarbetare, chefer, kollegor och kunder på det du tror på.

PS. Den som ännu inte är övertygad om Robert Cialdinis slutsatser kan titta på videon nedan. Där hittar du dessutom ytterligare tekniker för att övertyga andra om din förträfflighet.

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.