Så klarar du pressen (och då menar vi inte tidningar…)

Picture

Hur bra är du på att prestera under stark press? Hur reagerar du när du står inför en viktig uppgift som bara inte får gå fel? Du kanske kan lära av de som vet – de som i sina jobb ofta råkar ut för stark press.

Just nu pågår friidrotts-VM för fullt. Även om bara en kan vinna i varje gren är resultatlistorna fulla av personbästa, säsongsbästa, nationsbästa och andra bästa-noteringar. Man kan undra varför elitidrottare i stor utsträckning har förmågan att prestera på topp när pressen är som störst (även om motsatsen också finns)?

Hendrie Weisinger är psykolog, organisationsexpert och pionjär inom ”pressure management” (ungefär: förmågan att hantera press). Han har ägnat över 20 år att studera hur stark press inverkar på vår förmåga att prestera och hur vi bäst klarar av pressande situationer. I sitt arbete har han intervjuat många toppidrottare men också flygledare, läkare, sjuksköterskor, entreprenörer och andra yrkesmänniskor som ofta tvingas jobba under press.

Hans slutsats är enkel: Vill du prestera bra under stark press ska du göra allt du kan för minska pressen på dig!

Jaha, det är ju lätt att säga! Men när du står där, nervös och skakig, inför en viktig (och kanske svår) uppgift som bara inte får gå fel – hur i hela världen ska du då tänka för att ge dig själv bästa chansen? Hendrie Weisinger har i sin forskning kommit fram till ett antal punkter som är gemensamma för de människor som lyckas prestera under press:

Tänk bara positiva tankar. Det första du ska göra är att kasta katastroftänkandet i soptunnan. Visst, saker kan gå fel, men det hjälper inte dig att tänka så när du ska prestera. Tänk istället på ord som möjlighet, utmaning, roligt… Föreställ dig att du lyckas med det du ska göra, hur bra det känns. Då bättrar du på ditt självförtroende och ökar din entusiasm inför uppgiften.

Var övertygad om att du får fler chanser. Även om det är en väldigt viktig uppgift du har framför dig – övertyga dig om att du kommer att få fler chanser om det inte går som du vill. Att tänka nu-eller-aldrig ökar bara pressen på dig.

Fokusera på det du kan kontrollera. Det kan finnas omständigheter du inte kan göra något åt – släpp alla tankar på dem, du kan ju ändå inte göra något åt dem, eller hur? Lägg istället all energi på det du själv kan styra över. Fundera inte på vad det skulle betyda om du lyckas eller misslyckas – fokusera bara på uppgiften, att göra ditt bästa.

Mät dig mot dig själv. Om det viktiga alltid är att du försöker vara bäst och slå dina konkurrenter, ökar du pressen på dig. Då kan även ett bra resultat kännas som ett misslyckande. Mät dig istället mot dig själv – gör ditt bästa istället för att ständigt försöka besegra andra.

Dela med dig av det du känner. Dela med dig av dina känslor till någon du har förtroende för. Om du berättar för andra om din svåra uppgift, och tankarna kring den, kan åtminstone två saker hända – du minskar din press bara genom att prata om den och du kan få värdefulla tips om hur du ska gå tillväga.

Fira även små framgångar. Fokusera på processen, dvs vägen fram till målet. I den processen kommer du att hitta många små framgångar, fira dem och öka på så sätt både ditt självförtroende och din motivation.

Ha alltid en plan B. Det här kan verka motsägelsefullt (jämfört med första punkten) men förbered dig för det värsta. På så sätt att du i god tid försöker räkna ut vad som kan gå fel och möjliga lösningar till dessa problem. Tänk alltså som en schackspelare, vad ska du göra om det eller det händer? Om och när det händer är du väl förberedd att klara ut problemet.

Njut av dina tidigare framgångar. Med stor sannolikhet har du redan presterat en massa bra saker i livet. Plocka fram dina framgångar, det ger dig en känsla av att du verkligen kan lyckas. Det ökar också ditt självförtroende och ger dig ett visst lugn.

Var stolt över dig själv. Påminn dig själv så ofta du kan om dina positiva sidor. Inse att du har ett stort värde som är oberoende av vad du presterar och att ett misslyckande inte gör dig till en sämre människa. Bejaka dina egna drömmar, intressen, värderingar… Det är inte andras förväntningar som ska styra ditt liv.

Går det ändå inte som du vill? Läs punkt nummer två igen…

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.