Så säger du förlåt – på ett vetenskapligt sätt

Picture

Ibland blir det riktigt fel och vi trampar andra människor på tårna. Händer det på din fritid är det illa nog, men om det sker på din arbetsplats kan det även få konsekvenser i ditt jobb och din framtida karriär. Då är det bra att kunna be om ursäkt – på riktigt. Det finns nämligen ett vetenskapligt sätt att säga förlåt…

Vi läser om dem hela tiden – politiker, företagsledare, artister, idrottsstjärnor m fl – kändisar som i media blir tvungna att be om ursäkt för något de gjort. Men deras ursäkter brukar allt som oftast bara resultera i att de förvärrar skadan. Det är nämligen inte helt lätt att be om förlåtelse, vare sig du är kändis eller inte.

Först gäller det att inse vad som är själva målet med ursäkten. Det är lätt att tro att det är ”att vi medger att vi har gjort fel” eller ”att det är det enda rätta ett göra” eller ”att vi förväntas göra så”. Men då har man missat hela poängen med en ursäkt, enligt den amerikanske psykologen Guy Winch som i sin blogg delar med sig av hur det egentligen ligger till. Det finns nämligen fem steg till en ”perfekt” ursäkt:

Vi tar ett exempel. Anta att en arbetskamrat och tillika en av dina bästa vänner fyller år och du har lovat att komma på hans/hennes fest. Men samma dag har du en av dina värsta dagar på jobbet, allting går fel, du tvingas jobba över och när du kommer hem sent är du både trött och på ett uruselt humör. Minst av allt vill du gå på en fest, du vill bara att dagen ska ta slut och du går och lägger dig. Nästa morgon vaknar du med skuldkänslor, du har ju inte ens hört av dig till din vän. Vad säger du när du träffar honom eller henne?

Enligt Guy Winch har du de här fem stegen att tänka på:

1. Ett klart och tydligt förlåt: ”Jag är verkligen ledsen…”

2. Ett lika klart uttryck för att du ångrar det du gjort: ”… att jag inte kom på din fest som jag lovat.”

3. Ett erkännande att du kränkt sociala värderingar och förväntningar: ”Jag hade en hemsk dag igår men det ursäktar inte att jag inte kom till din fest och att jag inte ens ringde dig och berättade att jag inte kunde komma.”

4. Ett medkännande uttryck för att du förstår att han/hon känner sig sårad och att det är ditt ansvar: ”Jag inser att du är både ledsen och besviken på mig. Jag vet att du lagt ner mycket jobb på din fest och att du verkligen ville att jag skulle komma. Jag vet att jag handlade själviskt och oövertänkt och jag hoppas att det inte förstörde din kväll. Jag är verkligen ledsen att jag inte var med och firade dig på din födelsedag.”

5. En önskan om förlåtelse. ”Jag hoppas verkligen att du kan förlåta mig.”

Det är den fjärde punkten som är allra viktigast. Det centrala med en ursäkt är nämligen att du ska få den andra personen att förstå att du själv har förstått vilken påverkan din handling har haft på honom eller henne. På så sätt ger du den andre chansen att lägga sin besvikelse eller upprördhet bakom sig och verkligen förlåta dig.

Verkar det vettigt? Om du inte tycker det ber vi så väldigt mycket om ursäkt för att vi upptog din tid, vi förstår att du har viktigare saker att göra och…

Ja, du fattar nog.

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.